С фалшиви дипломи за завършен 8-ми клас в Кърджали, но в Турция са студенти

Наши изселници, които не са могли да завършат 8 клас в България, се уреждали с фалшиви дипломи и продължавали образованието си в Турция. Някои дори успели да се сдобият с дипломи за висше образование в южната съседка.
Тези твърдения на кърджалийски учители, запознати със схемите за подправените дипломи, се потвърдиха днес в Съдебната палата в Кърджали.
Подсъдимият изселник Ф. Ф. Ф., който е студент в Турция, призна, че е представял диплома за завършен 8-ми клас, която е пълно менте.
Между 300 и 500 лева вървели подправените документи за завършен 8-ми клас в последните години. Изселници търсели предимно тапии от кърджалийски школа, но като резервен вариант склоняваи и на свидетелство за завършено селско училище.


Ф. Ф., който е български гражданин, се споразумя с прокуратурата и бе признат за виновен в това, че на 12.11.2013 год. в гр. Кърджали, пред служител в сектор „Пътна полиция-КАТ” при ОДМВР гр. Кърджали, съзнателно се ползвал от официален документ с невярно съдържание-дубликат на свидетелство за основно образование със серия ДН № 007873 и per. №45-18/17.10.2008г., издадено от ОУ „Иван Вазов” с. Широко поле. Длъжностното лице в кръга на службата си е удостоверило неверни обстоятелства — че Ф.Ф.Ф. е завършил основно образование, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства.
Съдът преценя, че от извършителя не може да се търси наказателна отговорност за самото съставяне на фалшивата диплома и го осъжда на наказание „Лишаване от свобода” за срок от 6 месеца. Изпълнението на така наложеното наказание се отлага с изпитателен срок от три години.
hard admin

*

Top