Тази снимка донесе на Ясена уикенд за двама в дивечовъдно стопанство „Студен кладенец“

Кичка Дянкова и Ясена Попова са победителите във второто издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“ за пътепис и снимка, организиран от „Новото тракийско злато“ за популяризирането на района и трите компонента на проекта – дива природа, екотуризъм и биоземеделие.
Участниците, които изпратиха снимки и пътеписи, са няколко пъти повече от 2011 година, когато конкурсът бе организиран за първи път. Журитата със задоволство изтъкват, че и качеството е много по-високо. Снимките бяха оценявани от жури, в което участваха български и холандски експерти, а пътеписите – само от български. Двете журита имаха дълги дискусии преди да отличат най-добрия от 12-те пътеписа и най-добрата от 82-те снимки за Източните Родопи.
Кичка Дянкова спечели първото място с пътеписа си „Арда тече под балкона ни!“ „Пътеписът отговаря на зададената тема “Вкуси дивата природа” – има пътуване (туризъм), биоразнообразие, река, скали, частица биоземеделие с бирата от лимец. Стилово, правописно и граматически издържан, отличава се с индивидуален стил, много лични впечатления и позитивно мислене“, обобщава председателят на журито за пътеписи Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в „Новото тракийско злато“. Тя специално изтъкна и пътеписите на Александър Караджов, Вяра Гунева и Венета Николова. „Всички в журито ги харесахме, но не можахме да ги класираме поради това, че не отговарят на изискванията за обем до 4 000 знака“, допълва тя.
Снимката-победител на Ясена Попова е озаглавена „Свобода“. „Оценявахме 82 снимки от 26 участника. Снимките бяха изключително интересни и разнообразни, представящи природата, историята и най-интересните обитатели на Източните Родопи“, казва председателят на журито за най-добра снимка Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие в проекта и запален фотограф на дива природа.
Наградата за Ясена е уикенд за двама в дивечовъдното стопанство “Студен кладенец”, а за Кичка – уикенд за двама в Ивайловград. „Новото тракийско злато“ се надява те да се върнат оттам с много и хубави впечатления, които да запечатат в текстове и снимки.
В конкурса за пътепис второто място бе отредено на Румен Стоичков за „Маджарово“, а третото – на Будинка Коларова за „Букет от история и орхидеи“. Второто място за снимка спечели Инко Бургелов със снимката „Юмруккая – като сцена от “Изгубеният свят”, а третото – Вероника Божилова със снимка на мишелов край Маджарово. Всички те ще получат биологични продукти от Източните Родопи.

hard admin

*

Top