Талант от Момчилград издирва и записва автентични песни от Родопите

Единадесетокласникът Филип Синапов от Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” бе удостоен със Златен медал на провелия се в София Музикален и танцов конкурс „Пиленце пее-2014″. Това е третото издание на конкурса, чиято цел е да  съхрани, обогати и да разпространи българския фолклор. Културната проява е посветена на славеят на България-уникалната народна певица Надка Караджова. 

Златният медал от конкурса е поредното отличие за таланта на родения в Момчилград Филип Синапов и признание за учителите, които го подготвиха.
На конкурса той се представи със съпровод на двамата братя гъдулари, също ученици в НУФИ-Петър и Димитър Петрови.
Филип Синапов с голям ентусиазъм изучава родопския песенен фолклор. Той се е заел с нелеката задача да издирва и записва автентични песни от своето село Гърнати, Неделинско.
„Това е похвално, защото уникалното българско фолклорно богатство трябва да се съхрани и популяризира. Такава е мисията на екипа на НУФИ „Широка лъка”-училището, в което се обучават младите таланти и което е дало основата на много известни фолклорни изпълнители”, категорични са от родопското школо.
На снимката: Филип с братята гъдулари
24rodopi.com
hard admin

*

Top