Таушанова: Всички институции са в готовност! Критични са Върбица и Крумовица

Всички институции в Кърджали са в готовност в случай на обилни дъждове и силен вятър, заяви за 24Родопи областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.

Ще припомним, че по обяд започна пороен дъжд, има и силен вятър. В момента в района има плътна облачност и има леки превалявания. Спасителни екипи вече са откликнали на сигнали за закъсали коли.

„През миналата седмица имахме заседание на щаба, където беше докладвана готовността на всички институции. Заседанието на щаба по изпълнение на Плана за бедствия и аварии беше съвместно с местната власт. Всеки поема своите ангажименти, поддържаме връзка. Дежурните на общините са в непрекъсната връзка с комуникационния център, подава се информация във всички посоки”, заяви Таушанова.

В готовност са фирмите по пътно поддържане, само някои общини в Кърджали още нямат сключен договор с такива фирми. „Има доставени количества пясък, започва да се доставя луга. Засега няма опасност от снеговалежи”, добави Иванка Таушанова.

 Тя каза още, че областната управа има много добро сътрудничество с пожарната и местните власти на града.

По думите й критичните места в Кърджали са реките, които са били почти пресъхнали – Върбица и Крумовица. „Те много бързо прииждат при обилни валежи в горната част на теченията. Надяваме се, че няма да има толкова големи количества, няма такива прогнози. Силният вятър пречеше до този момент да има обилни валежи и предвижваше облаците”, каза Таушанова. В района на община Кирково снощи е имало по-силен вятър и превалявания, а в останалите части не е имало валежи.

hard admin

*

Top