Таушанова откри международна конференция за 100-годишнината от Балканската война

Международна научна конференция посветена на сто годишнината от Балканската война и освобождението на Кърджали започна днес в читалище „Обединение”. Под научното ръководство на академик Георги Марков доклади изнасят учени от България, Русия, Унгария, Черна гора, Македония, Хърватия.
Организатори на проявата са военна академия „Георги Стойков Раковски”, Институт за исторически изследвания при БАН, Институт за балканистика, Регионален исторически музей Кърджали и др.
Форумът бе открит от областния управител на Кърджали Иванка Таушанова. Тя отбеляза,че Балканската война оставя трайна диря в българската история. Олицетворява стремежът към обединение на нацията ни.
„За тази свещена кауза крехка България мобилизира половин-милионна армия“, посочи Таушанова. Тя подчерта, че днес ученици извървяха пътя на освободителите на Кърджали, за да се научат да служат на националния идеал като предците ни.
В лекцията си посветена на геополитическите измерения на Балканските войни академик Георги Марков отбеляза, че Първата балканска война е имала за цел да накара Османската империя да проведе реформи по отношение на християнските общности.
Съюзът от Балкански държави не е имал за цел прекрояване на границите на Балканите. Никоя от великите сили не е очаквала разгром на Османската империя. Според руската дипломация империя може да бъде победена само от империя. След успешния ход на военните действия балканските страни освобождават население до линията Мидия-Енос.
Георги Кулов

hard admin

*

Top