Театралите на Езиковата блеснаха и на немски в Бургас

Младите театрали от ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали бяха сред финалистите, представили се на Младежки театрален фестивал „Бургаски изгреви – завесата се вдига за немски език”. Темата на мероприятието беше „Европа и нейните ценности”, а негови организатори бяха просветното министерство, Гьоте Институт, Фондация „Ханс Зайдел” и Посолството на Германия. Жури, включващо представители на страните – организатори, трябваше в началото на годината да определи сред постъпили 32 подадени заявки от 28 училища в страната, кои са достойните финалисти за участие в заключителния етап на надпреварата. Те дадоха шанс на 12 български училища, избрани след предварителна селекция, да представят своите представления на немски език.
Възпитаниците от немските паралелки на кърджалийската езикова гимназия представиха своя собствена театрална интерпретация, озаглавена „Цветен сън”. За втора поредна година те участват в проекта, целящ усвояването на чуждоезикови знания с помощта на театралното изкуство. Още в самото начало креативните ученици се включиха в инициативата с много ентусиазъм. Заедно със своята ръководителка – преподавателката по немски език Галина Недялкова и доброволката от Германия по програма „Kulturweit” Золвай Дайке самостоятелно написаха сценария и подготвяха в усилени репетиции неговото представяне.
Публиката беше във възторг и ги награди с бурни аплодисменти. За пореден път талантливите ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” доказаха, че могат не само да учат чужди езици, а и да правят изкуство на такъв.
hard admin

*

Top