„Теклас“ извозва работници от Хасковско, бизнесмените в Кърджали: Минималната заплата е пречка за наемане на хора, висока е!

„Теклас България” извозва работници от Хасковско за фабриката си в Кърджали, защото в Източните Родопи вече трудно се намират мъже, които биха издържали на трудните условия във фабриката и ниското заплащане на труда там. Това разкриха за 24rodopi.com работници в дружеството, базирано в Индустриална зона Юг.
„Теклас” произвежда автомобилни части, основно каучукови и пластмасови съединения.
„Сервизни автобуси превозват работниците от област Хасково”, поясниха от фабриката.
1 000 души работят в момента в „Теклас България”.
Междувременно стана ясно, че мнозинството бизнесмени в Кърджали виждат в минималната работна заплата пречка за наемане на хора, защото тя била много близка до средната за региона. 340 лева е минималната заплата, а средната в Кърджали – малко над 550. Ако минималната заплата е била по-ниска, заетостта в Източните Родопи щяла да бъде и по-голяма.
36% от работодателите смятат, че минималната заплата е фактор за намаляване на заетостта в страната, пише „Сега”. За почти всяка втора фирма – 43%, тя е пречка за наемането на млади хора. Изненадващо дори сред служителите има 31%, които са на мнение, че административно определяното минимално възнаграждение оказва негативно, а не позитивно влияние на заетостта.
Данните са от национално изследване за влиянието на минималните осигурителни прагове и заплатата върху заетостта, поръчано от социалното министерство в рамките на националната програма за реформи. То е представително и е правено от февруари до май тази година сред 2525 работодатели и 3500 служители.
24rodopi.com
hard admin

*

Top