Тенисът зарази и седемгодишните в Ардино

След 25 години отново дами хващат хилките
 
Гюнер ШЮКРИ
 
„След 25-годишна пауза Ардинската школа по тенис на маса отново започна работа с нежния пол”. Това заяви президентът на спортен клуб „Юнак 2005″ инж. Азис Мурад. „В момента има 15 момичета на седемгодишна възраст, които са редовни в тренировъчния процес под ръководството на талантливия тенисист Бейхан Хайрула (Майкъла). За наша радост интересът е много голям и с всеки изминал ден броят на желаещите се увеличава”, каза още шефът на клуба.
От своя страна Бейхан Хайрула сподели, че мечтата му е момичетата на Ардино отново да са водеща сила по тенис на маса в страната. „Вярвам, че с труд и постоянство тази моя мечта ще стане реалност”, уточни Хайрула. „Тенисът на маса е най-популярният спорт в Ардино и с много богата история. Поради това още в първия ден на тренировките запознах момичетата с историята на този спорт в нашия град. Целта ми е на всяко дете да стане ясно каква щафета поемаме заедно. Искам отсега да се научат да поемат отговорности. Вярвам, че сред тях ще има имена които достойно ще представят, както родния си град, така и страната си на международната арена по тенис на маса”, категоричен бе Майкъла. Той изказа специални благодарности на общинското ръководство в лицето на кмета Ресми Мурад и на новоизбрания председател на КСУ „Алада” Месут Хайрулов за безрезервната им подкрепа за развитието на спорта.
 
Редица имена в над 50-годишната традиция в спорта
 
В Ардино тенис на маса се играе от 60-те години на миналия век. Най-големите успехи са през 70-те и 80-те години на миналия век, под ръководството на Решат Айдън – основоположник на тениса в Ардино, треньор, възпитател, откривател и вдъхновител на плеяда от тенис-звезди. През този период ардинската школа има многократни републикански шампиони в различните възрастови групи и в двата пола. Сред тях са именития състезател Дургут Адемов – Джофи, майсторът на спорта Йорданка Колева, Джеват Хасанов, Наджи и Арслан Коч, Рейхан Сезер – Капитана, Надие Чобанова, Севдие Мусова – Сарафян, Илхан Неждетов – Севинч.
В началото на 90-те години, след започналите обществено-политически промени, спортната дейност остава на заден план и без необходимото финансиране от държавата. След преждевременната загуба на тогавашния треньор Дургут Адемов /Джофи/, учителят Цветан Цаков поема инициативата заедно със Селим Местанов и младия възпитаник на ардинската тенис-школа Бахри Юмер, да възстановят тренировките в тенис залата, като учредяват наново тенис клуб в Ардино. Започналите тренировки при Джофи, тогавашните деца Самет Билезеров, Шенер Шакир, Невин Селямиев, Гюнал Гюнеров,Атанас Владимиров, Бейхан Хайрула, Севал Муталибов и Милчо Узунов продължават тренировките си в клуба.
В момента мъжкият отбор по тенис на маса на „Юнак 2005″ се състезава в южната „Б” републиканска група, където се представя доста сполучливо. Тази година ардинската школа има и Републикански шампион. През май младата надежда на клуба Митко Кисьов спечели титлата на двойки в Държавното отборно и индивидуално първенство по тенис на маса за момчета до 12 години.
 
На снимката: Талантливият тенисист Бейхан Хайрула (Майкъла) заедно с бъдещите шампионки
hard admin

*

Top