Технологиите на Ада тепе ще привличат с ноу-хау гигантите в добива на злато и диаманти

В рамките на десет години „Дънди Прешъс Металс” вкара „Челопеч” в Топ10 в света на най-иновативните, бързоразвиващи се и безопасни рудници. Доказателство за това са и многобройните посещения от страна на водещи предприятия в бранша в търсене на ноу-хау. „За нас бе предизвикателство да превърнем този банкрутирал рудник във водещо предприятие и мерило за световните стандарти. Стартирахме през 2004 година като успяхме да преоборудваме производствения процес с най-съвременни технологии. При нас са идвали, за да се запознаят на място с тях, представители на най-голямата златодобивна компания „Барик голд”, както и втората по мащаб в добива на диаманти-руската „Урал Елмаз”, чиито мениджмънт бе в Челепоч само преди месец и половина. За да видят внедрените технологии и резултатите са идвали представители на кампонии от Чехия, Унгария, Полша, САЩ, Австралия, ЮАР. Тези технологии ще бъдат използвани и дори усъвършенствани и при разработването на следващото ни предизвикателство-находището край Крумовград”, заяви вицепрезидентът и главен мениджър на „Дънди Прешъс Металс” за България инж.Илия Гърков. По думите му, внедряването на иновативни технологии и увеличаване нивото на безопасност на труда е в основата на успеха за всяка една компания.
2 млн. тона годишно е средният добив на руда от находището в Челопеч. Между 50 и 55% от златото се извлича от медния концентрат, а едва 15 на сто от пиритния. До 10 грама от тон е извлеченото сребро, като според Гърков печалбата от него е равна на нула, поради абсолютното покриване на разходите при добива. От тон меден концентрат се добива 3,5 грама злато. „За да се води богато едно находище, то стойностите трябва да достигат до 6 грама“, посочва Гърков. По думите му производствения капацитет на Ада тепе ще бъде по-малък, но съдържанието на злато повече.
На снимките: Всяка една от пробивните машините на компанията, използвани в мините на Челопеч, струва между 1 и 1,5 млн.доларда
24rodopi.com
Снимки: Жельо Михов
hard admin

*

Top