„Титан“: 3 фирми бяха поканени за почистването на Кърджали, ние нямахме оферта! Не бива да се спекулира, че ще отмъщаваме на Общината

Управителят на „Титан клинър“ Христо Христов пред 24rodopi за случващото се със сметосъбирането и сметоизвозването в община Кърджали

Г-н Христов, след 10-годишен ангажимент на „Титан клинър“ в сметосъбирането и сметоизвозването на територията на община Кърджали последва много „бърз развод“. Местната управа нае фирма, която малцина за първи път я чуват. Какъв е Вашият коментар, като управител на „Титан клинър“?
Фирма „Титан Клинър” работеше с община Кърджали по 10-годишен договор, който изтече на 31 декември 2012г. Знаете, че Общински съвет- Кърджали прие решение, с което упълномощи кмета – инж. Хасан Азис да сключи временен договор с фирма до организирането и провеждането на нова процедура за почистване на общината. Избора на фирма е бил изцяло в правомощията на кмета. Не е тайна, че общо три фирми подадоха документи за този временен договор, а от „Титан” не бе поискана дори оферта. В края на януари стана ясно, че инж. Азис е предпочел друга фирма. Това си е негово решение и ние не можем да коментираме решенията му, както и да коментираме мотивите му.

Има ли криза с боклука в Кърджали заради тази изненадваща рокада?
От 1 февруари, ние реално не отговаряме за чистотата, сметосъбирането и извозването на боклуците. Като фирма ние бяхме длъжни да съберем съдовете си за смет, техниката и консумативите. Още от събота извършваме тази дейност и до ден-два ще приключим. Оттук насетне какво се случва с чистотата в града и общината е отговорност на новата фирма и съответните институции.

Упорито се говори за задълженията на община Кърджали към „Титан” по договорите за чистотата. Какви са реалните задължения?
Първо, аз никога не съм споменавал с цифри задълженията по договорите. Незнам откъде в медийното пространство се говори за дългове от 4 млн. лева. Това са суми, които се тиражират, но не са официални и не са подадени от фирма „Титан”.

И все пак, има опасения, че можете да наложите запор на сметките на Общината и по този начин да блокирате работата на администрацията?
Какво ще се случи оттук насетне е въпрос на разговори и преговори между собствениците на „Титан” и ръководството на общината. Не бива да се спекулира и да се пуска в обществото информация, че видите ли „Титан” готви отмъщение на общината за договора. Смятам, че няма да се стигне до някакви крайни действия, но като цяло ние ще се възползваме съгласно правата, които дават действащите закони в Република България за събирането на вземанията си.

А вие като фирма имате ли непогасени задължения към общината?
За изминалите 10 години ние нямаме нито едно задължение към общината. Нещо повече. Знаете, че поддържаме чистотата в още 16 общини. Всичките ни товарни автомобили, които са над 100 на брой са регистрирани в Кърджали. Това значи, че плащаме всичките си местни данъци и такси в общината. Имаме над 400 служители, които също са назначени в Кърджали. Фирмата ни е с регистрация в Кърджали. Въобще всички административни и други разходи се правят в Кърджали, което е значително перо за бюджета.

Като споменахте работниците, какво ще се случи с хората, които досега бяха назначени по чистотата към „Титан“?
При нас съкращенията, които трябваше да направим във връзка с изтеклия договор са направени. Мисля, че на освободените ще бъде предложена работа в новата фирма и това е най-логичното. Ще бъде жалко, ако посред зима десетки хора останат без доходи. Сред тях има многодетни родители, хора в тежко социално положение, такива със заеми от банки и ще е наистина лошо, ако за тях не се осигурят работни места.

Ще участва ли „Титан Клинър” в новата процедура за избор на фирма за чистота?
Първо ще изчакаме да видим самата процедура. Какви ще са изискванията, какви ще са задълженията, финансовите условия. Ще анализираме каква е ситуацията и едва тогава можем да кажем какво правим. При всички положения имаме интерес, но не на всяка цена.

10 години не са малко време. Вървят всякакви коментари. Налага ли се да обяснявате на гражданите, които са ползвали вашите услуги, какво се случва и защо? Идва нова фирма, вдигат се кофи за боклук. Говори се за едни пари, за натрупани задължения, местните политици дори повдигнаха въпроси за злоупотреби от Общината със събираната такса смет?
Гражданите са прави да поставят въпроси и да получават отговори. Но ние не сме правилния адресат. Ние имахме 10 годишен договор, който изтече. Смятам, че сме изпълнявали съвестно заложените условия в него. Направихме Кърджали чист и красив град. Оттук насетне Общината трябва да каже защо се случи така. Какви са мотивите за избор на външна за града фирма. По принцип всяка година кметовете приемат бюджет и след това правят отчет как е изразходван. Мисля, че всеки, който се интересува може да намери съответните отчети по години и да види колко пари са събирани, как са харчени, за какво е плащано. Колкото до новата фирма, всеки има своите първи 100 дни кредит на доверие. И ние сега в качеството на граждани можем да наблюдаваме и да поставяме оценки, и да казваме – това ни харесва, това не.

hard admin

*

Top