Ток уби внука ми, 20 дни по-късно изпепели и къщата!

„Токът уби първо внука ми, а 20 дни по-късно късо съединение унищожи всичко – цялата къща и 800 кг тютюн”, разказва през сълзи Хюрю Исмаил от село Конче, община Момчилград. Тя смята себе си за най-нещастната жена в Източните Родопи.
Първо електрически ток убива край дома й в Конче внука й.
„19-годишното момче се опитвало да свърже маркучите на помпа, чрез която семейството се снабдявало с вода”, разказаха жители на Конче.
„Това беше голяма трагедия. После токът отне и дома ми”, казва Хюрю.
800 кг тютюн, 150 кв. м покривна конструкция, 150 кв. м междуетажна конструкция и обзавеждане са изгорели в утрото на 14 септември. Сигналът на тел. 112 бил подаден в 09.26 часа. Екип на пожарното звено в Момчилград установява, че пожарът е причинен от късо съединение. Тогава 4-членното семейство остава без покрив.
Хюрю Исмаил е родена през 1944 година. Мъжът й е починал отдавна. Отгледала е три момчета, но единият от синовете й се обесил край селото през 1998 година. Другият й син работи в Полша, но неговият син и жена му живеят при Хюрю. След пожара са останали при роднини.
Третият син на Хюрю живее в съседното село с жена си, но често идва да помага на майка си.
Общественици, бизнесмени и граждани се включиха в дарителската акция за набиране на средства за възстановяването на изпепелената преди две седмици къща в момчилградското село Конче. От началото на кампанията, организирана от Община Момчилград, на призивите за помощ на пострадалото семейство се отзоваха стотици дарители.
Днес, две седмици по-късно разрушената къща е изцяло с нови основи, а вътрешните стени на първия етаж са издигнати наново.
„Полагаме изключителни усилия, за да бъде реконструирана къщата до началото на зимата и семейството отново да се настани в дома си. Похвално е, че на призивите ни мигновено се отзоваха граждани и фирми, към които искам да отправя най-сърдечни благодарности. Сигурен съм, че още много момчилградчани ще подадат ръка на семейството”, заяви кметът Акиф Акиф.
Дни след акцията, организирана от Община Момчилград, местните фирми „НАР”, ВК „Младост 95″, ВК „Изгрев”, „НЕК ГРУП” и „Иса 2000″ осигуриха строителни и инертни материали. Ротари клубът в града дари бяла техника на семейството. Хуманна е и постъпката на момчилградчанин, занимаващ с търговия на кожи, попаднал в същото положение преди години заради лумнал пожар в къщата му. Ентусиастът подпомогна семейството със строителни дъски на стойност 400 лева.
Ръководството на общината и кметовете на населени места пък единодушно се съгласиха да заделят част от заплатите си за нуждите на семейството.
Средства се даряват още по дарителската сметка в Търговска банка „Д” в Момчилград: IBAN: BG 56 DEMI 92401000108447.
Дарителски кутии са поставени във входа на Общинска администрация, бензиностанции, магазини, централни места в Момчилград. Кампанията за набиране на средства продължава.
 
 

Oт чужбина можете да дарите средства по сметка в
Търговска банка “Д”, гр. Момчилград
IBAN : BG 56 DEMI 92401000108447
BIC CODE : DEMIBGSF

 
 
hard admin

*

Top