Тракийските дружества: Званието Освободител е дадено на ген. Делов от самото източнородопско население! От скандала губят всички, в това число и ДПС

Потомците на тракийските българи от град Кърджали и цялата област, са изумени от решението на съветниците от ДПС да отхвърлят предложението ген. В. Делов да бъде обявен за почетен гражданин на града. Това отхвърляне е открита позиция срещу историческите факти в българската исторя и огромната роля на ген.В.Делов, като освободител на Кърджали и Източните Родопи по време на Балканската война 1912 год. Званието освободител му е дадено от самото източнородопско население.
Исторически факт е, че Кърджали е съхранен и освободен без военна битка. Населението му е било запазено. Влизането в града на Хасковския отряд, командван от генерала става мирно и спокойно посрещнат, както от българското така и от турското население. Опитите да се издигнат факти за насилие срущу турското население нямат потвърждение. Не го потвърждават и наши и чужди журналисти. Тенденциозни са обвиненията в насилия от съветниците на ДПС. Те не познват историческите факти и личноста на ген. В.Делов, като освободител и обединител на източнородопското население. Освободени от една деспотична власт, каквато е османската са не само българите, но и турците, чиито потомци и до днес живеят тук.
Пагубно е за етническият мир, който така старателно прокламират от ДПС, за отказът ген. Делов- посмъртно да бъде обявен за почетен гражданин на град Кърджали, по повод 100 години от освобождението на града. Още по- тревожни са и внушенията, които се опитват да направят съветниците от ДПС с отсъствието им пред паметника на освободителите на гр. Кърджали.
От това губят всички в това число и ДПС.
Обидно е, че на един достоен български военноначалник му се отказва това звание, като истински герой, освободител и обединител на населението без разлика на етнос, вяра и религия, което той заслужава.


Регионален съвет
на Тракийските дружества
в регион Кърджали
hard admin

*

Top