Транспортен бос е най-опасният шофьор в Кърджали

Над 1 000 дни кара без книжка, има 50 нарушения

 

Собственикът на фирма на транспортни услуги е най-опасният шофьор на пътя в Кърджали. Според полиция, прокуратура и съд М. В. П. имал около 50 констатирани нарушения на пътя, шофирал моторно-превозно средство (МПС) без да притежава документ за правоуправление, последната му кола била без технически преглед, а самият той предпочитал да минава на червен сигнал на светофара.

През 1996 г. М. П. придобил право да управлява МПС за категории „В, С и М”. След отнемане на всички контролни точки, поради допуснати множество нарушения на правилата по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), свидетелството му за управление на МПС било иззето със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки №12049/29.12.2009 г., влязла в сила на 2 март 2010 година.  След отнемане на свидетелството, подсъдимият бил неправоспособен водач на МПС.

След тази дата обаче е бил глобяван, че управлява МПС без да има това право.

На 30 октомври 2012 година, около 10.00 часа, М. П., въпреки че бил неправоспособен водач, управлявал лек автомобил „Опел” по булевард „Христо Ботев” в кърджалийския квартал „Възрожденци” и на кръстовище преминал на червен сигнал на светофарната уредба. Бил спрян от дежурен екип на Пътна полиция. Пред полицаите М. П казал, че няма шофьорска книжка. Оказало, че се „Опел”-ът не е минал и годишен технически преглед.

От приложената по делото като доказателство справка за нарушител от сектор КАТ- ОДП- Кърджали, става ясно, че М. П. е санкциониран многократно за допуснати от него нарушения по ЗДвП. Веднъж дори бил санкциониран административно с 1 000 лева, но глобата още не е платена.

На 7 май т.г. Окръжният съд в Кърджали осъди М. В. П. на наказание „пробация”, със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 1 година и 6 месеца с периодичност два пъти седмично; „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 1 година и 6 месеца и „включване в програми за обществено въздействие” – за срок от една година.

М. П. поискал по-леко наказание, защото направил признания. Също така твърдял, че заради наказанията не можел да изпълнява досегашната си дейност – извършване на международен превоз на товари със специализиран транспорт.

Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване и протестиране.

hard admin

*

Top