Тревогата на Бисер Николов: 10 дни водна криза в Кърджали и Момчилград, ако не се отпуснат средства за главния водопровод

С 10-дневна водна криза са заплашени над 50 000 човека от Кърджали, Момчилград и още 42 населени места, които получават вода от яз. „Боровица“.
Това стана ясно от изявление на областния управител Бисер Николов, който настоява в докладна записка до Министерския съвет да се възобнови проектът за рехабилитация на ВиК-мрежата в Кърджали. Изпълнението му било спряно от Росен Плевнелиев през 2009 година, когато той беше строителен министър.
В участъка от магистралния водопровод от резервоара до ул. „Екзарх Йосиф“ 30-годишните метални тръби са катастрофално корозирали. При обследването специалистите са констатирали в протежение само на два метра 12 теча.
„Загубите на питейна вода само от участъка от резервоара до моста в кв. „Боровец“, който е обследван от специалисти на ВиК и „Пожарна и аварийна безопасност“, са 30-35% или между 30 и 50 л на секунда. Възможно е да достигнат до 60 л на секунда, ако се вземе предвид и оставащата част на водопровода“, каза Николов.

За подмяна на тръбопровода в участъка от резервоара до кв. „Боровец” ще бъдат необходими близо 700 000 лв.
Магистралният водопровод на Кърджали е от края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Неговата подмяна бе заложена по проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Кърджали. Обектът бе замразен от Министерството на регионалното развитие през 2009 г. и по него движение оттогава няма.
hard admin

*

Top