Тревогата на гурбетчиите: Завършилите училище бързат да тръгнат по нашите стъпки, селата ни умират!

„За първи път тази година научих нещо, което много ме натъжи. 5 момчета, завършили средно образование, тръгнали за Германия месец след като получили дипломите. Едно от момчетата е много бедно, но отличник, исках да го подпомогна финансово за университета, но вече е станал строител в Германия. После ми обясниха, че все повече млади хора предпочитат да работят в Западна Европа и дори не си и помислят да следват в университети”, сподели пред 24rodopi.com дошлият на селищния празник на Долно Прахово Ремзи Халил. Той и другите гурбетчии изразяват тревогата си, че дори най-големите села в Източните Родопи са обречени и в тях ще останат само възрастни хора.
Всяка година в средата на август в ардинското село Долно Прахово се провежда традиционният събор. Тази година той бе организиран с подкрепата на кметството и
48-годишният бизнесмен Шефкет Гюлер от Измир, изселник от Долно Прахово.
Въпреки слънчевото време в неделя на мегдана в центъра на селото се стекоха много жители от околните села Горно Прахово, Башево, Боровица, гостуваха и изселници от Турция, Белгия, Англия.
„Благодаря на организаторите за тази прекрасна традиция. Хората се срещат със свои близки и познати. Имам синове в Турция и Англия, които всяка година идват специално за този празник.”, сподели възрастен мъж от близката махала Чернигово.
За доброто настроение на всички се погрижи местният музикант Айдоан. А под звуците на изключително талантливия кларинетист Байрам Байрам от Кърджали долнопраховци играха яки кючеци, които рядко се срещат на други събори в региона.
Снимки: Гюнер ШЮКРИ

hard admin

*

Top