Тревога! Изхвърлени кости и вътрешности на животни заплашват с епидемия села в Момчилградско

Изхвърлени кости и вътрешности от животни заплашват с епидемия жители на населени места в Момчилградско. Общинска управа реагира на сигнал за голямо количество животински остатъци, изхвърлени между землищата на селата Кременец и Звездел. Незабавно са алармирани полицията в Момчилград, РВМС и РИОКОЗ, като се очаква адекватно действие от страна на компетентните органи.
Според експерти, животинските остатъци сеят опасни зарази не само за жителите на близките населени места, но и за домашни и селскостопански животни.
Случаят с изхвърлени животински отпадъци е десети в рамките само на последните шест месеца. „Разпоредели сме за вземането на незабавни мерки, тъй като отпадъците са твърде опасни и бързо се разнасят от бездомни кучета и животни на широк периметър. Нямаме информация за извършителите, понеже обикновено ги превозват през нощта. Виновниците трябва да осъзнават, че с действията си застрашават местното население от опасна епидемия”, заяви кметът Акиф Акиф. От общината успокоиха, че още днес купчината с изхвърлени кокали ще бъде обеззаразена.
Законът изисква животинските отпадъци, дори и от регламентирана дейност, да бъдат унищожавани в екарисаж. Паричната санкция за виновниците е минимум 5 000 лева. Най-близкото регламентирано място за изгаряне на животински трупове пък се намира в област Пловдив.
От администрацията призовават при такива случаи жителите на община Момчилград  да сигнализират на горещия телефон: 03631/6527 или да се обръщат към органите на реда.
hard admin

*

Top