Тревожно! От 140 изследвани в Кърджали,6-ма са заразени с вируса на хепатит В или С

Около 2,5% от българите са заразени с вируса на хепатит В или С, съобщиха от Дарик, позовавайки се на данните на националната кампания за безплатен скрининг на сдружение Хепасист – “Това е хепатит – разпознай го, пребори го!”. 

В продължение на два месеца са се изследвали 1086 души, от които 14 са дали положителен резултат за хепатит В, а 10 – за хепатит С.

Най-много заболели са установени в Кърджали – от 140 изследвани шестима са заразени. Все още не е ясно обаче защо там има висока ендемичност, съобщи за Дарик координаторът на сдружението Тодор Петров.

Той уточни, че от организацията са започнали да концентрират усилията си в региона.

Безплатни тестове са правени още в София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Варна. Там броят на заболелите не надвишава случаите от предишни години, отчете Петров.

В Пловдив са се изследвали едва 60 души, от които са установени трима с хепатит В и един с хепатит С. Броят е малък, защото кампанията протече в летния сезон и хората са в отпуск, но затова пък част от тях си направиха тестове на морето, където също имахме кабинети, обясни Петров.

Той допълни, че резултатите в национален мащаб не ги учудват, тъй като са далеч под статистическите данни на СЗО за България, според които около 5% от населението има някаква форма на хепатит. Петров подчерта, че всички бързи тестове от мобилните кабинети са били потвърдени с прецизен лабораторен метод и хората са уведомени.

Той съобщи още, че в лаборатория “Писанец” в Пловдив хората, които имат имунизация срещу хепатит В, могат безплатно да проверят нивото на антителата си. Така ще разберат дали ваксината е ефективна и дали трябва да повторят поставянето й, обясни Петров.

Рисковата група за хепатитите В и С са активни работещи хора на възраст 25-45 години.

Специално хепатит В е изолиран възрастово, тъй като родените след 1991 година се ваксинират задължително.

hard admin

*

Top