Трима областни управители: До края на май тръгват автобусите през „Маказа“! Граничният пункт стана строителна площадка (снимки)

Българската страна ускорява монтирането на електронно оборудване, което ще позволи на преминаването на автобуси през ГКПП „Маказа-Нимфея”, съобщава излизащият в Комотини вестник „О хронос”. След като се изгради системата, ще може по-бързо да се извършва идентифициране на информацията за пътуващите.
Автобуси ще преминават през граничния пункт до края на пролетта, заявил префектът на Македония и Тракия Георгиос Павлидис по време на срещата си с областните управители на Кърджали Илия Илиев и на Смолян Недялко Славов.
„Българската страна направи значителни корекции на граничния пункт и сега въвежда и електронно оборудване. Моята оценка е , че до края на месец май през „Маказа” ще бъде възможно да се минава с автобуси. Освен това се подготвят и две допълнителни ленти за други превозни средства”, посочил Георгиос Павлидис. Областният управител на Кърджали Илия Илиев го уверил, че от наша страна се прави всичко възможно сроковете да бъдат спазени и до края на май да могат да тръгнат първите автобуси.
За да се случи това, ще има и решение на двете правителства.
Откриването на граничния пункт „Димарио-Рудозем” – това е била другата тема на разговорите на областните управители. За неговото изграждане ще бъде осигурено европейско финансиране. „Пътят Димарио-Рудозем ще поеме и значителна част от трафика и ще улесни преминаването през Маказа”, твърди областният управител на Смолян Недялко Славов.
На срещата е договорено и съвместно разработване на проекти по новата програма „Гърция – България 2014 – 2020″. „За да не бъде загубена нито една стотинка”, отбелязват тримата областни управители.
Първият проект ще е за справяне с проблемите от наводненията в област Еврос.
24rodopi.com
На снимките: Граничният пункт „Маказа” вече е строителна площадка
hard admin

*

Top