Трифон Зарезан

"Николай ВАСИЛЕВ
Въпреки че Българската православна църква чества свети Трифон на 1 февруари, народът празнува Трифоновден на 14 февруари. Тогава става зарязването на лозята. Светецът е покровител на лозарите, винарите, кръчмарите. Тачат го също така и градинарите, соколарите.
Трифон бил родом от едно селце Комсада, в древната област Фригия в Мала Азия. Тя била известна с хубавото вино, което се правело там. Загинал мъченически за Христовата вяра по време на управлението на император Деций Траян /249-251г./. Бил едва на 18 години.
Ритуалът по зарязването навсякъде в страната е почти един и същ. С тържествено шествие стопаните се отправят към лозята. Всеки носи питка, варена кокошка или наденица, бъклица вино и светена вода. Отрязват се няколко пръчки от три корена, след което отрязаното място се полива с вино. След това всички се събират и избират “Цар на лозята”. Закичват го с два венеца – един на главата и друг през раменете. Едва тогава започва всеобщото веселие. Когато се връщат в селото шествието спира пред всяка къща. Стопанката ги черпи с вино.
Изричат благословията “Хайде, да е на берекет! Нека прелива през праговете!”

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top