Три дни веселие в Свирачи за вековния юбилей на селото

Тридневни прояви, посветени на вековния юбилей, събраха поколения свираченци в родното ивайловградско село, за да си припомнят историята и да се повеселят. На събора бе представен и сборникът „Живо наследство”, събрал в себе си историята на потомците на Свирачи, традиционен бит и фолклор на селото. Част от информацията за сборника беше почерпена от най-възрастните жители на Свирачи. Организаторите бяха помислили и за най-малките гости, като им бяха организирали интересни арт работилнички.
Спектакълът на самодейците „Завръщане към корена” потопи гостите в атмосферата на местния фолклор и традиции.
Честването бе отбелязано с богата програма, подготвена от инициативния комитет “100 години от завръщането от Мала Азия”. Официалната част на събора беше открита от кмета на Свирачи Тянка Пехливанова и кмета на Ивайловград Диана Овчарова, които припомниха, колко е важно да се съхранява родовата памет. Приветствия отправиха и Тодор Вълчев – почетен председател на Тракийско дружество в град Айтос. Рецитал изнесе Малоазийско дружество „Тянка Бошнакова” изпълнено от Люляковци от град Бургас. Мария Юнакова, първата учителка в село Свирачи, също изнесе слово и дари дипломната си работа, посветена на селото, бита и фолклора на библиотеката в Свирачи.
Талантите на селото Антония Кетенева и Иван Бодуров не пропуснаха да отправят своя музикален поздрав към присъстващите, а сестрите Ванина и Пламена Пехливанови изненадаха гостите с чудните си изпълнения на гъдулка.
Изненада за всички беше танцов клуб „Карамфилчето” с ръководител Дарина Гайдарова и Светла Кюмюрева, който направи своя дебют на събора и събра всички погледи.
Гвоздеите на програмата бяха гостуващите-танцов ансамбъл „Южняци” от град Хасково с ръководител Васко Димов и танцов клуб „Китка” от град Крумовград с ръководител Павлина Станкова, които обраха овациите на публиката и създадоха много настроение. Изпълненията им накараха присъстващите да почувстват магията на българския фолклор и да затанцуват.
Под звуците на местните таланти и оркестър, гостите и жителите на Свирачи не спираха да се веселят, да вият хора и ръченици. Юбилейният събор беше отбелязан подобаващо и дълго ще се помни. Добрата новина за селото е откриването на параклис край Свирачи, който с общи усилия жителите построиха.
24rodopi.com
hard admin

*

Top