Тръгва нова процедура за омбудсман на Кърджали, кандидати засега са Расим Муса и Пейчо Пашов

Хакиф Емин ще остане обществен посредник поне до юни
Стартира нова процедура за избор на омбудсман на Кърджали. Очаква се сегашният обществен посредник Хакиф Емин (на горната снимка) да се пенсионира, а новият омбудсман да бъде назначен след юни 2014-та.
На 27 февруари Общинския съвет на Кърджали ще избере Временна комисия за подбор на кандидатите за Обществен посредник на Община Кърджали. Засега се очертават две кандидатури – на бившия кмет на Кърджали Расим Муса и на общественика Пейчо Пашов, разкриха за 24rodopi.com общински съветници от различни групи.
След 24 септември 2012-та година, когато изтече мандатът на омбудсмана, разпоредителният орган на Кърджали направи два неуспешни опита да избере нов обществен посредник. В началото на 2013-та изборът се провали, защото за излъчване на победител се изисква квалифицирано мнозинство. Според правилника за организацията и дейността на обществения посредник на община Кърджали, ще има нова процедура.
Двамата номинираните от комисията, кандидатстващи за поста „обществен посредник”, които бяха изслушани от общинските съветници преди година, бяха досегашният общински омбудсман Хакиф Емин и бившият директор на местна кабелна телевизия Пейчо Пашов (на снимката долу). Изборът се провали след като за Пашов гласуваха четирима „против” и 28 „въздържали се”, а за Емин – 22-ма „за”, трима „против” и 5 „въздържали се”.
За да представи своята концепция за работата на обществения посредник в рамките на 7 минути първи, думата бе дадена на Пейчо Пашов. Вместо да направи това, той се оплака, че е дискриминиран и поставен в неравнопоставено положение със своя опонент Хакиф Емин. Позова се на нарушения, според него, на закона за местната власт и местна администрация, както и на Правилника за избор на обществен посредник и заяви, че Емин неправомерно е продължил да изпълнява своите функции след изтичането на мандата му – 24 септември 2012 година, а в качеството си на обществен посредник е кандидатствал за нов 4-годишен мандат.
Опонентът на Пашов Хакиф Емин обяви от трибуната на Общинския съвет, че няма да допусне институцията „обществен посредник” да бъде политизирана и етнизирана. „Правете си междупартийни боричкания, но тази институция ще бъде винаги кристално чиста”, каза пред общинските съветници Емин като подчерта, че в работата си ще се ръководи единствено от Конституцията и законите на страната. След това той представи в рамките на оставащото му по регламент време своята концепция за работата на общинския омбудсман.

След като зад никого от двамата не застана квалифицирано мнозинство, общинският съвет реши да има нова процедура.

hard admin

*

Top