Турците в Кърджалийско са много по-грамотни от турците в Делиормана

Матурите потвърдиха регионалните различия в успеха

 

Националните изпити за IV, VII и XII клас потвърждават големите пропасти в постиженията на учениците от различните области на страната, показва по-внимателен прочит на резултатите. Същият извод присъства за България и в множество международни изследвания.

Осем области се открояват като най-добри според средния успех на учениците от всички изпити – София, Смолян, Благоевград, Габрово, Варна, Кърджали, София-област и Ловеч. В дъното са Разград, Силистра, Добрич, Сливен, Плевен, Търговище и Шумен.

Специално внимание заслужават учениците в област Разград. За втора поредна година седмокласниците там са показали най-нисък среден резултат от изпитите по български език и математика, а зрелостниците – от матурата по български език. Тази година на матурата по литература учениците от Разград са постигнали среден резултат 3.90. Следват ги зрелостниците в Шумен със среден успех 3.99 и Търговище (4.10). За съжаление и в трите области няма забележима промяна към по-добро спрямо миналата година.

Първите четири области по успех също се повтарят от м.г., но с леки размествания. Тази година първенци по успех са абитуриентите от Кърджали (4.60), следвани от връстниците им в София, които са постигнали среден резултат 4.55. М.г. първото място беше за гимназистите от столицата (4.54), а второто – за възпитаниците на училищата в Кърджали – 4.48. На трето място е София-област със среден успех 4.44 (4.32 през 2012 г.). Средният успех на учениците от Ловеч се подобрява в сравнение с 2012 г. – 4.46 през 2013-а в сравнение с 4.29 преди година.

При седмокласниците също няма особени изненади в представянето спрямо м.г. С най-високи резултати са седмокласниците от София – средният успех от изпитите по български език и по математика е 4.31. На второ място са учениците от Смолян със среден резултат 4.06, а на трето – връстниците им от Варна, които са с минимална разлика – 4.04. Разликата спрямо 2012 г. е, че тогава на второ място бяха учениците от Габрово. Първото и третото място са съответно за учениците от София и от Варна.

В регионите със слабо представяне също има минимална разлика спрямо 2012 г. Възпитаниците на училищата в област Разград са показали най-ниски постижения по двата изпита – 3.48. Силистра и Плевен са следващите области, в които седмокласниците са се представили доста слабо, докато м.г. вместо Плевен в дъното на таблицата са били учениците от Добрич.

 

 

Причините

 

В регионите със слабо представяне има два основни проблема. Първият е, че на голяма част от учениците българският не е майчин език. Втората причина е недоброто ниво на училищата, сочи анализът на експертите на министерството на образованието. Според тях проблемът се решава трудно, защото тръгва още от детската градина и се задълбочава през годините. В същото време обаче от министерството нямат обяснение за високия резултат на учениците от Кърджали, където също преобладава смесено население. Подобен анализ ще се прави и се очаква изводите да са готови в края на лятото.

Разликата между резултатите на българските ученици от малки селища и големи градове е тревожно голяма, е един от изводите в международното изследване за грамотността на 15-годишните ученици PISA 2009. Например разликата между резултатите по четене в PISA 2009 на българските ученици от малките градове в сравнение с учениците от селата е 69.1 т., а разликата между резултатите на учениците от много големите градове и тези от селата достига 146.5 т. при среден резултат за цялата страна от 429 т. Разликата е значителна и изисква целенасочена политика за преодоляването й, се посочва в изследването.

Ванина Стоянова, „Сега”

hard admin

*

Top