Турция вдигна лихвените проценти, счетоводителят Реджеб Мехтиоглу изнесе 3 000 лева, земляците му се ослушват

След като ниският курс на турската лира удари търговията в Кърджали – все по-малко изселници идват в родния си край, сега Анкара вдигна драстично лихвените проценти и нашенци изнасят част от спестяванията си оттатък “Капитан Андреево”.
„Аз съм от малцината, който изтегли парите си от ДСК и ги внесе на краткосрочен депозит в банка в Истанбул. Много е изгодно, но повечето хора не се решават да влагат при новите 12 % лихва, защото не се знае дали инфлацията в Турция няма да достигне плашещи размери. Аз не вярвам да има сериозни трусове, защото Турция е в предизборна ситуация и държавата няма да допусне лирата да падне под 50 стотинки, както някои прогнозират, и затова изнесох 3 000 лева”, обяснява Реджеб Мехтиоглу, който е с двойно гражданство. Работи като счетоводител в транспортна фирма.
Той твърди, че негови познати държат парите си в евро и щатски долари в южната съседка. Лихвите за депозити във валута в Турция също са по-високи от българските, но при комшиите има по-висок данък.
„В България имах влог от 3 000 лева и за 3 месеца тези пари станаха 3 030 лева. 30 лева печалба, а в магазина за тези 3 месеца колко стоки си с нови цени? Как да държиш пари в българска банка? Тук влогът ти е 4 процента, а ако искаш кредит – 15 процента”, допълва Мехтиоглу.
Турската централна банка вдигна в сряда лихвите, за да спаси от обезценяване лирата, която се срина до исторически минимум. Централната банка увеличи лихвените проценти по едноседмичните рефинансиращи операции от 4,45% до 10%, а лихвата по еднодневните кредити за търговските банки се вдигна от 7,75% на 12%. Отговорът на валутните пазари не закъсня и лирата поскъпна с 1,8 процента, като 1 долар се търгуваше за 2,28 турски лири миналия четвъртък.
Действията на Турската централна банка бяха предприети, въпреки несъгласието на премиера Реджеп Таийп Ердоган. Той разкритикува “лобито на лихварите”. Според него повишаването на лихвените проценти ще задуши силния през последните години растеж на икономиката. С предстоящи три избора през следващия период (местни, парламентарни и президентски), Ердоган очевидно не желае да изпада в неблагоприятната роля на лидер, който се бори да задържи икономиката на крака.
Експертите са предпазливи в прогнозите си и не изключват срива на лирата да продължи. Основания за подобни предположения дават последните вътрешни събития в Турция, както и външни фактори.

„Ако лирата се задържи при сегашния курс към долара и еврото, масово двойните граждани ще влагат парите си в турските банки. Но пък тогава сигурно Турция ще свали лихвите, защото още отсега Ердоган ги обвинява, че са лихвари”, смята Мехтиоглу.

hard admin

*

Top