Турция остави Ангел Ангелов, отзоваваме първия секретар в консулството ни в Истанбул Зорница Апостолова

Турция е отговорила на обявяването за персона нон грата на неин дипломат в България, като е поискала първият секретар на консулството в Истанбул Зорница Петрова Апостолова да бъде отзована.

Това пише турският вестник „Хюриет”, цитиран от bTV, два дни след изгонения от България турски дипломат на Угур Емироглу.
Изданието отбелязва, че случващото се е поредна индикация за напрежението между двете страни в последните месеци. Посочва се, че кулминацията на кризата достигнала при появата на сваления от лидерския пост в ДПС Лютви Местан в посолството на Турция в София.
От МВнР няма официален коментар по темата, но още преди дни ведомството обяви и че не може да се очаква такъв.
“Хюриет” цитира информациите в медиите у нас за изгонването на зам.-консулът Емироглу, включително и обвиненията, че е извършвал действия, които са несъвместими с дипломатическата служба и се е опитвал да оказва влияние на българските мюсюлмани.
Турските власти са определили действията на нашата страна като „безпочвени”, но София не е променила позицията си и това е довело до прилагането на принципа на реципрочност и обявяването на Апостолова за персона нон грата.
Още в деня, в който стана ясно, че Емироглу е напуснал България, български политици обявиха, че генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов ще бъде отзован по искане на Турция. По-късно източници от Анкара заявиха, че със сигурност ще бъде отзован български дипломат, като решението на външно министерство било за генералния консул Ангел Ангелов.  
24rodopi.com
hard admin

*

Top