Търговец от Комотини: Ще дам 2 000 евро за кв. м. на пазара, но ми искат и 30% рушвет!?

Бизнесмени от Гърция и Турция искат „летящата чиния” на пазара, наши ги отчайват
 
Гърци и турци проявяват голям интерес към търговските площи в района на Пазара на производителите, но посредници и корупционни практики блокират инвестиционните им намерения.
„Искам да купя интересната постройка, в която се помещава заведение „Уфо” (б. р. – местните наричат обекта „летящата чиния”). Свързах се с „правилните” хора, които ми обясниха, че няма никакъв проблем и че на сесия на Общинския съвет ще бъде вкарано предложение тази част от актива на дружеството да бъде обявена за продан. Казаха ми цена, която е висока, но не ме плаши. Имам сериозни инвестиционни намерения. Пазарът ви е златна мина, знам как да възвърна парите, които ще похарча. Отчаях се и на този етап не знам как ще инвестирам, защото ми искат рушвет, който е …30 на сто от цената на обекта”, разкри пред 24rodopi търговец от Комотини. Той реагирал, че това са твърде много пари за бакшиш дори за гръцките стандарти. „Казах им – „Аз съм изряден бизнесмен, при мен няма мръсни пари, трябва от доказаните средства да заделя за рушвети”, те ми се изсмяха и казаха, че бизнесмен от Истанбул е готов да даде повече пари”, поясни гръцкият предприемач. Той вече търси друга площ за реализиране на намеренията си в града край Арда.
Противно на твърденията, че Пазарът на производителите е губеща инвестиция, в района на тържището в Кърджали кв. метър търговска площ достигна 2 500 лева. Това се случи по време на последната скандална продажба на павилиони, които са в съседство на масите за продажба на плодове и зеленчуци.
Търговските обекти, които са с лека метална конструкция, са с площ от 14 до 31 кв. метра. Най-скъпо продаденият павилион е за около 60 000 лева.
От търга е ощетена Община Кърджали, защото неправомерно до участие не са били допуснати кандидат-купувачи, твърдят търговци. По думите им по този начин за някои от обектите е имало само по един участник и странно в плика с офертата за тайно наддаване посочената цена била само с 200 лева над първоначално обявената.
Както вече 24rodopi.com писа, апетитни павилиони в района на Пазара на производителите в Кърджали са продадени при грубо нарушение на правилата. Дългогодишни търговци, които са участвали в търга, се жалват също, че подали документи за участие в търга с тайно наддаване, но назначената от ръководството на дружеството „Пазар на производителите”  не ги допуснала под странен претекст. Кандидатите за павилионите внесли депозит по банковата сметка на тържището в понеделник сутринта, а не в … в почивния неделен ден.
„Или има далавера, или тези от комисията не знаят законите в тази държава. Когато последния ден, посочен в тръжната документация, е неделя, тогава за последен се счита понеделник. Настояваме да има ново класиране. Това са най-желаните търговски площи в последната година в Кърджали”, категорични са търговците.
hard admin

*

Top