Търсят се… Готвачи у нас, технически гении в чужбина

Преминаха матурите, баловете, родителите отдъхнаха поне за кратка почивка преди гимназиалните и студентски предстартови трепети. Силни резултати, големи надежди, тюхкане за поредните решили да заминат, безмълвен гняв от зле подбраните и недобре платени професии… Това следва. С други думи – не сме мръднали много в икономически аспект, пък и в просветен. Двете са толкова свързани, че не трябва висше образование, за да се разбере. Или май трябва. Май, май…
Един кмет на малък родопски град предложи в местното училище да се въведат допълнителни специалности, за които лично той се нае да доведе преподаватели. Целта била развитие на туризма. Бизнесът в бранша, който заема огромен дял в общината, имал нужда от готвачи, рехабилитатори, ресторантьори. Идеята веднага била приета присърце от местните и ръководството на школото.
Директор на друго родопско училище пък се обърна за помощ към технически университет. След серия совалки, възпитаниците му се запознаха със специализираните лаборатории във ВУЗ-а на катедрите по „Автоматика, информационна и управляваща техника”, „Електроснабдяване и електрообзавеждане”, „Електроника” и „Машиностроене и уредостроене”. Резултатът беше подписан договор за сътрудничество в обучението по новата специалност „Автомобилна мехатроника”. То ще донесе изграждането на материалната база, провеждане на производствени практики и квалификация на преподавателите. Подкрепа и готовност за сътрудничество, както в изграждането на материалната база, така и в процеса на обучение, пък декларираха най-големите автомобилни сервизи и транспортни фирми в Кърджали. Очаква се обаче те пък да изпуснат „урожая” на кадри, защото подобни специалисти се оценяват в пъти повече зад граница. А там просто чакат талантите от Изтока.
Софтуерен разработчик, счетоводител или одитор, маркетинг специалист, компютърен анализатор и експерт “Човешки ресурси” са професиите, които ще се котират най-добре през тази година в глобален план. Това смятат световните консултантски компании. Анализът е на база увеличението на заетите в дадената сфера от 2010 насам.
Пазарът на висококвалифициран труд тази година ще се развива под знака на компютърните специалности, според проучванията и в нашата страна. У нас този бранш все още изпитва глад за кадри.
Компютърните умения на високо ниво ще са ценен ресурс в целия свят.
В България работата в компютърните фирми е сред най-добре платените – заплатите са над 2500 лева. Очаква се цената на този труд да скочи още.
Какво караме децата да учат, какво ги влече, а дали отговаря на техните таланти и потребности? Това са въпросите, които просветата ни отминава, загрижена за поредната реформа на калпак. Или беше субсидии за единица ученик?
 
„Родопи войс”
Четете темата на броя – тук и тук
hard admin

*

Top