Търсят се: Евтин хляб, пиене и хубави Елени

Родопите и проходите на надеждата
 
Жельо МИХОВ
Един мразовит ден през януари. Датата е 15-ти, а премиерите на България и Гърция прерязват лентата на новия граничен пункт, който трябва да отвори Родопите към Беломорието. Бойко Борисов и Георгиос Папандреу слагат поантата на едни 17-годишни преговори и ГКПП Златоград-Термес е отворен. Годината е 2010-та. 3000 души от двете страни на границата чакат със затаен дъх бариерата край връх Костадин да се вдигне. Родопите и цяла Южна България получават един подарък в началото на годината. Въпреки, че гръцките плажове стават все по-близки, лятото е далеч, но мечтата е сбъдната. Един от най-бедните райони на страната вече има пряк достъп до Бяло море, а малките населени места в региона са първите спирки на съседите, тръгнали към снежните писти на Пампорово. И от двете страни на границата, хотелиери, ресторантьори и всички видове търговци потриват доволно ръце…
 
***
Три години по-късно. Датата е култова-9-и септември. Трикилометрова колона от автомобили чака една мечта на жителите в Източните Родопи да стане реалност. Малко преди обед тя е вече факт. Областните управители на Кърджали и на периферия Източна Македония и Тракия-Бисер Николов и Аристидис Янакидис отварят граничния пункт между България и Гърция през Маказа. Ножиците прерязват лентата и „Ножицата” („макас”-ножица) отваря най-краткия път в тази част на планината към Беломорието.
70 години са изминали в очакване на този момент.
„Този път е десетилетна мечта на българските граждани и е път с национално и европейско значение. Новата връзка ще даде тласък на туризма, търговията и икономиката не само в Кърджалийска област и в съседната гръцка, но и за двете държави”, обявява областният управител на Кърджали Бисер Николов.
За гърците маршрутът отваря излаз за Северно море. „Днешният ден за нашите приятелски два народа е исторически. Днес, точно на това място, новата история среща своето бъдеще”, казва в краткото си слово гръцкият представител на държавната власт Аристидис Янакидис.
Пътищата са отворени, други нови гранични пунктове чакат своя завършек, но по-важното е, че стартът е даден.
 
 
 
 
Започва се…
 
***
Месецът е март. Точно два месеца след отварянето на пункта край връх Костадин. Златоград осъмва с… 12 обрани търговски обекта само за една нощ. Крадците действат в интервала между 1 и 5.30 часа след полунощ. В безкрайно спокойния родопски град, на апашите са необходими две неща-тъмнина и щанга. Разбити са седем магазина, павилион, дрогерия и три кафенета. Обектите са били без СОТ или видеонаблюдение. За малко повече от четири часа работа, бандитите задигат над 3000 лева в суха пара и стоки. Наглед нищо. Това обаче е първата кражба от търговски обекти от над 20 години в родопския град! Местните са категорични, че интересът на крадците е породен от отварянето на граничния пункт. 
„Сутрин започвахме работа с разследването на случая, а вечер отчитахме какво сме направили”, заявява шефът на смолянската полиция комисар Кирил Хаджихристев четири месеца по-късно. Точно толкова трябват на криминалистите, за да достигнат до извършителите на дръзката кражба. Заловени са две 19-годишни момчета. Въпреки младата си възраст, тийнейджърите вече са познати на органите на реда. Едното от тях е родом от Златоград. Двамата са вършеели из страната и в един момент решават да ударят малкото южно градче…
Три областни дирекции на вътрешните работи действат заедно, за да заловят друг апаш, атакувал Златоград. Бидейки и сам, мъжът успял да задигне над 5 бона в стока и техника от хранителен магазин. Полицаи от Смолян, Кърджали и Стара Загора успяват да заловят бивш старозагорски затворник, налетял на бандитски гурбет в Златоград…
 
Атакуват бандитите, но и туристите
 
Освен бандити, регионът стана цел и на туристи. Гърците луднаха по услугите в Златоград и най-близките градове край границата.
Само два месеца след отварянето на пункта, стоматологичните кабинети в родопската община се похвалиха с ръст на клиентите от северната част на Гърция.
„Все повече гърци идват, за да ползват услугите на родопските стоматолози заради разликата в цените в двете държави. Въпреки, че преференциите на Здравната каса не важат за комшиите, на тях пак им излиза доста по-евтино”, коментира кметът на Златоград Мирослав Янчев. Търговците в общината пък отдавна са пригодили рекламните си табели и за туристите.
„През уикенда е пълно с гърци. Зареждат евтино гориво на бензиностанциите ни. Хранителните магазини отчитат много по-големи обороти, защото гостите предпочитат отново да похарчат в пъти по-малко евро за хранителни стоки тук, отколкото в Гърция. Пазарува се с килограми”, коментират доволни местни търговци.
 
Когато парата не идва в Родопите, родопчани отиват до парата
 
И бусовете тръгнаха.
Родопски търговци от всички краища на планината започнаха бизнеса със сергиите на четири колела. Бусове заредени с всякакви стоки щурмуваха „козите пътеки”, както шофьорите наричат пътя през Златоград, за да продават евтини български стоки в Северна Гърция. Колите са тъпкани с всичко, което съседите се „утрепват” да купуват като пристигнат. Хляб, лютеница, сирене… Докато бизнесът в съседката ни не изрева и властите не показаха какво е „защита на родното производство”.
Април, 2013 година. Гръцките власти поставят ограничение от 2 тона на преминаващите превозни средства след връх Костадин. Преди откриването на граничния пункт табелата обозначава разрешение до 3,5 тона. Целта е ясна-да се ограничи достъпа на евтини български стоки до гръцките пазари, които подбивали цените на бизнеса в Северна Гърция. Търговци от Златоград, Неделино, Кирково и Ардино преминават в контраатака. Започва ежедневно блокиране на границата. Около 60 буса застават на пътя след граничната бариера от българска страна и спират трафика. „Не може трима души да командват цяла Северна Гърция”, категоричен е един от водачите на протеста Наско Иванов.
В крайна сметка гърците обещават да вдигнат забраната, докато… на осем километра след граничния пункт е започнал строеж на нов, който да проверява щателно за контрабандни български стоки, внасяни на гръцка територия.
 
Мулета, бусове, кръчми, хотели, престъпност… преди и след Маказа
 
„Кой строял магазин, кой дискотека, нека да видят моето хотелче, което довършвам след десет години строителство”, хвали се гордо жител от Кирковско.
Освен с реколтата от чушки, пограничният район вече ще е известен и като първата спирка за гърците, които минават през ГКПП Маказа-Нимфея на път към вътрешността на страната.
„Едно време ходихме с мулета до Комотини на пазар защото ни беше по-близо. Най-после дочакахме отварянето на границата и пътят към Беломорието. Ред е вече на младите”, казват възрастни хора от региона.
На мястото на граничния пункт някога се е спускала „драперията” на „желязната завеса”. Липса на път, бариери, бодлива тел, мини. Мястото, където среща си дават Съветският блок и НАТО. Историята на това място може би е част от обяснението защо районът на Източните Родопи е сред най-бедните в страната.
Сега е вече друго. Новата порта дава и нови възможности. Едни вече са зачеркнали Черноморието от маршрута за през лятото, други финализират търговските си проекти, а трети…, трети просто са в полицейските сводки.
Датите за отварянето на прохода се меняха през месец, а с тях отлитаха и годините. Всяка следваща бе по-близка и вървеше с „мерките”.
„За 24 часа успяхме да изхвърлим от региона хасковски мутри, които бяха започнали преразпределение на криминалния бизнес в Източните Родопи”. Това обяви на брифинг шефът на полицейската дирекция в Кърджали комисар Валери Баранов през ноември миналата година. Отново преди поредната дата за отваряне на граничния пункт. По думите му, криминалният контингент е подготвял десант за отварянето на Маказа. Процесът на завладяване на терени е започнал преди 7-8 месеца. Касаело се е за пазар на жива плът и всички „останали нелегални дейности”, добави тогава полицейският шеф. Баранов дори заплаши да затвори и наскоро откритият бар в Кирково. „Без да се колебая ще затворя дискотеката. Собственикът прилага някакви научени из Пловдив номера, но те няма да минат”, закани се началникът на Областната дирекция на МВР. Причината по думите му бяха зачестилите случаи на побои в заведението, превръщайки се в неприятен рецидив преди отварянето на граничния пункт Маказа…
 
А гърците си търсят. Не камънаци и вампири, а бардаци и моми
 
Поради липса на особени занимания, в затвора и казармата мислите клонят единствено в посока сексуални фантазии. Така е и в кризата.
Като заговорим за криза и неизменно се сещаме за гърците (след нас самите, разбира се). На тях обаче не им пречи да си дадат и последното „свидно” евро за задоволяване на сексуалните щения. Ред полицейски сводки разказват как дърти пергиши от южната ни съседка били спипани у нас в компанията на проститутки. Дори един заловен на калъп старец бил в прединфарктно състояние. Със сигурност не и от цената на услугата, в размер на 100 евро. В полицейските анали от последните години са описани и около десетина смъртни случаи от пренасищане с платена любов.
Ние пък години си чакахме прохода „Маказа”. И няколкото проститутки из Родопите също. Защото гърците като се „юрнат” друг път невидели „евтиниите” ни-храна, дрехи, китайски кецове и др., най ще си харчат еврата за по някоя ласка по хотелите, барабар евтината пиячка по кръчмите. Останалото си го имат и при тях, пък и в някои случаи – на по-добра цена. Дори родните „Лидъл”-и не влизат в статута „магазин за бедни”. Единствена стока остават девойките и ценоразписите в кръчми и барове. Така де, какво да предложим? Пейзажи? След първата визита вече са ясни, а после? Вече са разбрали, че бардаци нямаме, а месец след отваряне на „Маказа”, ще разберат, че хубавите Елени са бол и могат да вържат и за три водки с енергийна напитка в бара. Картината е пълна и „работата си отива на бой”. Все едно да отидеш на село и да задиряш местната най-лична мома пред очите на бековете… лелей!
Излиза май, че освен бой и еб.не, на кризисните гърци няма какво да им предложим!?
Първият турист след отварянето на Маказа вече изгоря. 22-годишен мъж бе спипан от криминалисти в Кирково след като обра гръцки гражданин. Момъкът успял да задигне 830 евро от незаключено „Ауди”, собственост на 47-годишния жител на Комотини…
Местните в региона вече сериозно се опасяват от засилване на престъпността, трафикът на наркотици и проституцията. Засилване на партньорствата в двете посоки пък са очакванията на бизнеса от северната и южната част на границата.
 
Надежда за малкия и за големия търговец
 
Голяма част от населението на Източните Родопи има огромни надежди и очаквания за ползите от отварянето на прохода през Маказа. Дори дребните производители в този земеделски район се надяват да пласират продукцията си на далеч по-добре платежоспособните съседи. Търговци смятат, че гърците ще си купуват дори хляба от граничните населени места поради три пъти по-евтината му стойност.
В региона предприемачите вече се активизираха. Българо-гърци хипермаркет отвори врати в Кирково месеци преди двамата областни управители на пограничните райони да отворят пункта за преминаване. Тепърва обектът започва да работи на печалба.
Други гръцки фирми пък вече са заявили намеренията си за закупуване на парцели в Кърджалийско с цел прехвърляне на част от бизнеса в доста по-примамливата откъм данъци и такси българска територия.
 
Апетитните Кирково, Кърджали, Момчилград
 
Най-търсени към момента са терени в районите на Кирково, Момчилград и Кърджали.
„Интересът идва най-вече от производители на компоненти за строителството, алуминиеви профили и дограма, опаковки и други материали за търговията. Тук работната ръка е по-евтина, а и произведена у нас, дадена стока ще има по-ниска себестойност и ще бъде конкурентоспособна на нашите стоки, които след отварянето на Маказа ще се предлагат в Северна Гърция”, заяви кърджалийски бизнесмен, който си партнира с производител на дограма от Комотини.
„Търсят големи площи от порядъка на 30-40 декара. Една от фирмите смята да произвежда хартиени опаковки и общинските специалисти вече й посочиха подходящ терен. Друга иска да отвори цех за алуминиеви и пвц-профили. А третата е търговско дружество с интереси в изкупуването и преработката на тютюн, и разкри намерението си да изгради фабрика, подобна на тази на “Сокотаб” в Пловдивско. Юристите на това тютюнево дружество вече работят по българската регистрация”, коментира кметът на Кирково Сали Рамадан.
Много жени от Кирковско пък се препитават с бране на тютюн в района на Комотини срещу 450 евро заплата, като тамошните фермери поемат разходите за храна и нощувки. Има наети и пастири.
Сали Рамадан смята, че след приключването на строителните работи по втория етап от пътя, който свързва кирковското село Подкова със спирка „Джебел”, напливът от гръцки туристи ще се насочи към Кърджали. „Определено се чувства оживление в района. Всички собственици на заведения вече са поставили надписи и на гръцки език. Ограничението за движение на моторни превозни средства над 3,5 тона се очаква да отпадне и тогава трафикът на тежкотоварни камиони и автобуси с туристи ще стане по-интензивен”, коментира кирковският кмет.
За добро или за зло, Родопите започнаха да се отпушват икономически. „По-зле не можеше да стане преди това, така че всичко ще е за хубаво сега”, категорични пък са родопчани.
Времето ще покаже най-добре…
 
 
На снимките:
Кой ли не отваряше Маказа в последните години, но… съдбата бе благосклонна към областния управител на Кърджали Бисер Николов. Той и колегата му Аристидис Янакидис пуснаха движението през прохода на 9 септември 2013 година;
Късното отваряне на втората „врата” към Беломорието не спря желаещите да плажуват и в края на септември

—————————————————————–
Виж новите тенденции за есента от Adidas,Puma,Nike,Lotto,Reebok,Champion в магазини SportDepot >>

hard admin

*

Top