Тютюнджиите в Кирковско отказват да предадат продукцията си, цената е под 5 лева за кг

Тютюнопроизводители от община Кирково отказват да предават тютюна си, заради предлаганите от фирмите-изкупвачи след оценка ниски изкупни цени за килограм. Това твърди кметът на пограничната община Шинаси Сюлейманов, цитиран от Българска телеграфна агенция.
Кметът обясни, че в общината суровината се изкупува средно на цена под 5 лв., което не удовлетворява производителите. Тази цена не съответства на предлаганото качество, но фирмите сами определят колко е добър тютюна и какво да заплатят за него, коментира Шинаси Сюлейманов.
На по-висока цена, но отново под очакваното, са били изкупени единствено произведените два гръцки сорта, единият от които „Катерини”. При очаквана цена от 10 лв. за килограм, тютюнът е бил изкупен под 7 лв.
В пограничната община голяма част от произведените количества не са договорирани. Средно по 5-6 семейства от населено място са без договори, като има села, в които няма и един договор, обясни кметът на Кирково. Той е разговарял с председателя на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България, за да се потърсят варианти за съществуващите проблеми с изкупната кампания. Водени са разговори и с петте фирми, които изкупуват в Кирковско.
В пограничната община с производството на тютюн се препитават близо хиляда семейства. Произведените количества през 2015 г. са малко над 950 тона.
hard admin

*

Top