Тютюнджии към Европейската комисия: Не на картела! Искаме по-високи изкупни цени!

Тютюнджиите, които запалиха низи край Кирково и блокираха за около час пътя за Маказа, поискаха помощ от Европейската комисия, Народното събрание и правителството на Пламен Орешарски.

Не на картела, скандираха стотици на разклона край Кирково. Както първи 24rodopi.com писа, те затвориха пътя за Гърция. Сред протестиращите бяха народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла от ДПС. Появата на депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева предизвика напрежение, а тя и Ахмед си размениха остри реплики. Тютюнджиите получиха подкрепа и от кмета на Кирково Сали Рамадан.
В протестна декларация до Европейската комисия и институциите в България тютюнджиите настояват за незабавно изкупуване на цялото количество тютюн от реколта`2013. Това са около 27 000 тона.
Тютюнджиите настояват средната изкупна цена на килограм да не е по-ниска от цената през 2012-та година. Изплащането на изкупената продукция пък да става в 15-дневен срок. Производителите подкрепиха инициираните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които гарантират защитата им.
Разумните цени трябвало да бъдат около 6.50 – 7.00 лева на килограм, споделиха тютюнджии от Кирково и Бенковски.
Протестиращите заплашиха на следващ етап да атакуват офисите на тютюневите дружества, ако не им бъдат изпълнени исканията. Не е изключено протести да имат пред посолства.
(24rodopi.com, Кирково)
hard admin

*

Top