Тютюнджии от Кирковско губят по 40 евро на ден от неотворения граничен пункт „Маказа”

Не търговци, зъболекари, автотенекеджии, хотелиери и фризьори са големите губещи от бавенето на отварянето на новия граничен пункт „Маказа”, а тютюнджиите от района на Кирково.

„Десетки нашенци ги чакат вече месец за бране на тютюн в селата около Комотини. Надницата е 35-40 евро. Има съпрузи, има и семейства с трима-четирима, които берат. Смятайте какви са загубите. Мъж и жена си докарват по 70-80 евро на ден. За месец работа едно семейство от района на Кирково губи по 3-4 хиляди лева. Това са чакани хора от другата страна на границата”, твърди пред 24rodopi.com Хубен Христов, който от 3 години се занимава с посредничество между гръцките фермери и родопските аргати. В момента той има малки бригади нашенци, които нощуват в гръцките села, от което печалбата им намалява.

„Половин час е пътят на хората от Кирковско до гръцките ниви. В 5 часа сутринта може да си почнал вече да кършиш. И фермерите, и берачите си бяха направили сметките, но Маказа така и не се отвори. От района на Кирково и Бенковски да пътуваш през Златоград сутрин по тъмно, за да стигнеш до нивите в района на Комотини, а после да се върнеш – не е работа”, пояснява Хубен.

Хора от района на Гоце Делчев пък изкарвали по 40-50 евро от нощно бране на тютюн, съобщават тамошните медии. Пълни коли с берачи на тютюн от целия регион всеки ден прекосявали границата с южната ни съседка, за да берат тютюн. Заради жегите гръцките тютюнопроизводители въвели това лято нощно прибиране на реколтата, което пък било по-удобно за нашите берачи. Работата започвала в 20 часа и приключвала в 8 сутринта. Наетите за бране на тютюн в полето около Драма имали възможност да се прибират сутрин след работа, а тези в по-отдалечените райони нощем били на нивата, а през деня спели по плажовете.—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top