Тютюнджии: Полза от протеста има, цената скочи с близо лев

На много места в Кърджалийско изкупната цена на тютюна се е вдигнала с един лев на килограм след протестите в края на изминалата седмица и затварянето на пътя за Маказа в района на Кирково. Това споделиха тютюнджии от Бенковски на първата за 2014-та приемна на депутатите Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла.

„Като цяло производителите отчитат, че тютюневите дружества са се раздвижили и са открили нови пунктове, като експертите внимателно оценят продукцията. Между 5.80 и 6.30 лева на кг се движат цените в първия ден на седмицата. Жители на Мургово споделиха, че и там вече има открит пункт. Но има да се направят още много неща, относно съмненията за картелно споразумение на изкупвачите, нормализиране на цените, промените в закона”, заяви депутатът Мустафа Ахмед.
Тютюнджиите настояват държавата да се намеси в процеса по изкупуването, като земеделският министър да издаде заповед и да изпрати независими оценители по места. Такива експерти имало в Института за тютюна и тютюневите изделия в пловдивското село Марково.
Производителите смята, че държавата трябва да компенсира разликата между производствена стойност и продажна цена на единица килограм под формата на национални доплащания. При басмите, които се отглеждат в Източните Родопи тази разлика е от 6,50 до 10 лева и управляващите трябва да я покрият, гласи позицията на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Парите могат да се вземат от двата милиарда лева, които годишно влизат в хазната под формата на акцизи, ДДС, осигуровки, които целия сектор от производители до преработватели и пласьори плащат. Нужни били едва 10 % от тази сума или 200 милиона лева за национални доплащания. Така щели да се запазят 200 000 работни места и ще се изхранват 100 000 семейства.
От Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, които се отглеждат в Родопите, пък искат сериозна държавна намеса в регулиране на сектора. Те са изразили своята позиция в среща с лидера на ДПС Лютви Местан и депутати. Те настояват за промени в закона, които да гарантират срокове за изкупуване в договорите производители  – фирми, държавни експерти в комисиите и минимални изкупни цени,  съобщи кметът на Кирково Сали Рамадан, който е в ръководството на сдружението. Той каза, че почти всички големи търговци на тютюн като “Булгартабак холдинг”, “Кърджали-БТ”,”Сокотаб”,”Михайлидис”,” Мисариан” са вече на пазара. Те обаче оперират с по една комисия, като „опипват почвата”. Затова и тютюнопроизводителите не бързат да предлагат стоката си. Сали Рамадан лично подкрепи протеста на тютюнопроизводителите от Източните Родопи, който се състоя до Кирково в петък.
„Убедени сме че има картелно споразумение и то трябва да се разследва”, каза Сали Рамадан. Той е провел среща с кметовете на населени места, за да се набележат мерки в защита на производителите.
Поведението на тютюневите търговци показва, че без държавна регулация няма да се решат проблемите, смята Сали Рамадан.

Кметът на Крумовград Себихан Мехмед каза,че въпреки присъствието на комисии в общината, предаването на тютюн е стопирано. Хората очакват да видят по-високи цени. В момента търговците плащат от 5,20 до 5,80 лева средна цена. Тази година в Крумовградско са останали само 2500 тютюнопроизводители.

hard admin

*

Top