Тютюнджии правят ново сдружение, досегашните лидери слугували на партии! Страхът: 5 лева за кг тютюн от реколта`2014

Тютюнопроизводители от Кърджалийско, Хасково, Свиленград и Гоце Делчев учредяват ново сдружение, защото досегашните им водачи слугували на партии. Новината съобщи Иван Сабахлъков, един от организаторите на протестите в началото на годината.
Според него, всички други организации на тютюнопроизводители са обвързани и политически зависими, тъй като лидерите или членовете им са общински кметове или участват в партийни структури.
„Ще се защитаваме сами, защото политиците, явно е, не го правят. Нищо не се направи от миналата година до сега, въпреки провалената изкупна кампания през 2013 година. Политическите пристрастия и вълнения, както винаги надделяха. Миналогодишната история ще се повтори, дори ще бъде още по-негативна”, коментира Иван Сабахлъков. Тютюнът от реколта`2014 е прибран почти напълно. Въпреки че количеството е по-малко в сравнение с миналата година, сключените договори с фирмите-изкупвачи също са малко. Кампанията започва на 1 октомври, а едва 40% от тютюна е договориран за продажба. Според Сабахлъков и други местни производители, тази година фирмите ще „обезглавяват” наред и няма да изкупят суровина. Очакваната цена е около 4-5 лева. Миналата година средната цена падна под 6 лева, но производителите бяха доволни от високите премии.
24rodopi.com
hard admin

*

Top