Тютюневите експерти: До 7 лева за кг тютюн, 8 фирми ще купуват бали в Кърджалийско

Под 7 лева за килограм изкупен тютюн от реколта`2013 искат да плащат фирмите, които ще открият изкупвателни пунктове в Източните Родопи в първите дни на януари. Това разкриха самите експерти пред 24rodopi.com. Общо 8 тютюневи дружества ще участват в кампанията в Кърджалийско.
“Засега само една фирма стартира изкупуването на тютюн през тази седмица. Надяваме се и останалите да се включат в кампанията в първите дни на новата година, съобщи Сали Рамадан, кмет на община Кирково, която е една от големите производителки на сорта “Джебел басма”. За килограм тютюн производителите получавали между 5,50 и 7 лева.
Експерти на „Булгартабак” и „Сокотаб” обикаляха региона в началото на седмицата.
“Тази година беше благоприятна и качеството на тютюна е високо”, твърди Сали Рамадан. Според него в Кирковско са произведени между 2 500 и 2 800 тона тютюн. Общо в областите Кърджали, Смолян и Благоевград са произведени 15 000 тона ориенталски тютюни. Самите тютюнджии искат над 8 лева средна цена за килограм.
Както вече 24rodopi.com писа, ДПС готви промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да бъдат защитени правата на тютюнопроизводителите. Депутатът Ахмед Мустафа заяви след срещи със земеделския министър, че кампанията ще започне в първите дни на януари.
hard admin

*

Top