Тютюнопроизводителите ще палят тютюн пред входа на Народното събрание

ssssr-ssssrrrsrrrrrrrsrrr_9ddf38a23cТютюнопроизводителите поставят ултиматум на кабинета – ако до 72 часа не се вземат окончателни решения и не се решат проблемите им, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред входа на депутатите.

Изкупната кампания стартира през януари с протестни действия. За съжаление, приключва пак с протестни действия. Това заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Нашите координатори, които по населени места в тютюнопроизводителните региони бяха най-активни, в момента търпят наказателна акция от страна на търговските фирми с два акцента. Първо им се отказва да се изкупи продукцията, за която има двустранно подписан договор от страна на търговската фирма и тютюнопроизводителя, или когато предприемем действия и провокираме фирмата да си изпълни ангажимента, се измислят причини, че стоката е със занижено качество и съответно се получава два пъти по-ниска цена от нормалното. Има независими експерти, които вече се намесиха. Огледаха стоката, дадоха си становището и за това има съставен протокол, коментира той. Според Филев трябва да се върнат държавните експерти-оценители от миналото като арбитри между търговци и производители.

Фирмите, които отказват да изкупят продукцията, всичките са мултинационални компании. Ходът ни е един – обръщаме се към българската фирма “Булгартабак Холдинг” – това е фирмата, която е на обратния полюс – нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, “извади ги от калта”, при недоговорени количества тютюн, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове и по този начин се отпуши пазара на ориенталски тютюн. Този път ще направим същото – ще влезем в контакт с ръководството на холдинга и ще спасим нашите тютюнопроизводители, но не е добра практика някой да гази пожара на друг, който го е запалил. /…/ Освен “Булгартабак”, която се намеси на пазара, другата фирма, която изкупи тютюн, е пак българска – “Първомай БТ”.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни. Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със самозапалване, подчерта Цветан Филев.

hard admin

*

Top