Убиецът Бюлент: Не съм болен, не изпитвам вина! Съдът: Ще лекуваме 12 месеца човека, който закла дядо си

„Не считам, че имам здравословни проблеми с психичен характер, не изпитвам вина”, това заяви в съда 33-годишният Бюлент, който уби по особено жесток начин дядо си. Както вече 24rodopi.com писа, 79-годишният Рамадан беше открит с прерязано гърло в утрото на 1 ноември в ардинското село Бял извор. Няколко часа по-късно в гора край село Срънско, бе арестуван внукът на бай Рамадан – 33-годишният Бюлент.
Около 22.00 часа на 31.10.2013 год. младият мъж прерязал с нож гърлото на 79-годишния си дядо с когото живеели в една къща. Оръжието на престъплението е открито. Извършителят, който по първоначални данни има психични проблеми, е признал за престъплението пред полицаите.
Бай Рамадан е бил единственият, който през последните години се грижел за болния Бюлент.
Младият мъж влязъл в стаята на дядо си с нож. Възрастният човек опитал да избяга навън. В ръката си той и в смъртта си държал шапката, без която не излизал никъде.
Бюлент завлякъл в коридора трупа, след което заключил вратата и отишъл да спи при другия си дядо, по майчина линия. На заранта осъзнал зверството, което е извършил и избягал в гората. Към 10 часа е арестуван в гората край село Срънско, на около 3 километра от Бял извор.
Убиецът няма да бъде съден. Районният съд в Ардино постанови принудително лекуване чрез задължително настаняване и лечение в специализирано психиатрично заведение – Държавна психиатрична болница (ДПБ) – Ловеч, младият мъж с диагноза “Параноидна шизофрения” за срок от 12 месеца при стационарна форма на лечение, чрез провеждане на медикаментозно лечение. Вещо лице – психиатър ще уведоми съда след 6 месеца за здравословното състояние на пациента.
Бюлент е бил освидетелстван с посочената диагноза още през 2004 г. и от тогава се е водил на учет в ДПБ- Кърджали, като многократно е постъпвал там на лечение.
За убийството в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември съдът посочва, че извършителят е действал в състояние на невменяемост, без да може да осъзнава извършеното от него деяние и съзнателно да ръководи постъпките си. Съдебната психиатрична експертиза сочи, че към датата на инкриминираното престъпление, извършителят на престъпното деяние се е намирал в състояние на влошено психично здраве, с налудно възприемане на реалността и богата халюцинаторно- параноидна симптоматика (Параноидна шизофрения), като в това си състояние към момента на извършване на престъплението, не е разбирал свойството и значението на извършваното и не е могъл да ръководи съзнателно постъпките си, което го квалифицирало като лице с психично разстройство. Можело да се направи обосновано предположение, че Бюлент, чрез извършеното престъпно деяние и с оглед състоянието, в което се намирал при извършването му, представлявал опасност за себе си и за околните.
В съдебно заседание дал несвързани и неотносими към предмета на делото обяснения.
На конкретно зададени от съда, от прокуратурата и от процесуалния му представител въпроси, не дава смислени отговори. Служебно назначеният му защитник също смята, че са налице основанията за настаняването му за задължително лечение.
„Бюлент беше странен от дете, но състоянието му стана тежко към 22-рата му година. Три години беше учил в Кърджали. Казваше, че се е дрогирал твърде дълго време. Наркотиците и алкохола са го променили”, твърдят земляците на килъра.
Дядото е водел внука си през годините на различни места да го лекува. Търсел е лек за внука си и в народната медицина. Ходел е по врачки и лечителки в Мадан, Рудозем, Боян Ботево.
На снимката: Бай Рамадан е бил от най-търсените ковачи в Родопите

—————————————————————–
Усети спортния дух на Issey Miyake L’eau D’issey SPORT само за 30лв

hard admin

*

Top