Убил ли е кърджалиецът Пламен Каладжиев със сатър адвокатката Надежда Георгиева? Съдът е затруднен

 Съдът е изключително затруднен в установяването на обстоятелствата около умъртвяването на Надежда Георгиева и от повърхностното и неадекватно разследване. Това се казва в мотивите на СГС към оправдателните присъди за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, които бяха публикувани вчера.

В мотивите се посочва, че това неадекватно разследване е извършено от органите на досъдебното производство и от полицията в месеците след престъплението, които са най-важни за разкриване на обективната истина за убийството.
На 9 октомври 2012 г. Софийски градски съд оправда и тримата подсъдимите за убийството й. Така 12 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта на младата жена. Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, кърджалиецът Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина, пише вестник „Утро”. Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият през 2002 година военен прокурор Николай Колев.
Още тогава председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев изказа съболезнования на близките на младата жена в залата и след като чу сълзите им заяви: “Много съжалявам”. С няколко думи той каза в кратко мотивите си за оправдателните присъди още преди две години. Тогава той посочи, че “когато едно дело е започнато по начина, по който е започнато, е много трудно да се докаже вина, на който и да е”. И тогава магистратът заяви, че в първите 11 месеца следователите почти не са работили по делото и изтъкна, че не са събрани достатъчно доказателства, които да доказват вина. А благодарение на “професионалната” работа на разследващите органи от досъдебното производство не са установени категорично нито часът, нито оръжието на убийството. Не е установен и мотивът, за него има няколко версии.
От 50-те страници мотиви, публикувани днес става ясно, че липсва и приложена разпечатка от фиксирания телефон на пострадалата. “Такава разпечатка е била изискана от оперативните работници, но по неустановени причини не е била получена и приложена по делото, когато това е могло да стане”, се казва там. Освен това по делото не са документирани и никакви действия за разследване и проверка на получените сигнали за възможно участие в убийството на лица, свързани с новата работа на адвокатката. ” Не са проверени и версиите за възможни други поръчители на убийството, изложени от нейната сестра пред полицията”, се казва още в мотивите. Липсва и всякаква информация да са правени разпити на лица от съседните входове или блокове за техни наблюдения за вечерта на 26.02.2000 г. – това е денят, в който бе открит трупът на младата жена.
“Липсват всякакви данни за извършване на елементарни следствени действия – например няма данни да са били разпитвани лица от персонала на пицарията, в която пострадалата е била следобеда на 26.02.2000г., за да се провери колко време е стояла, какво е яла и кога е платена сметката, за която би следвало да има и надлежна бележка от електронен касов апарат с фискална памет”, посочва съдия Астраджиев. Той изтъква и че от самото начало разследването е било фокусирано изцяло върху личността на двама от подсъдимите и е разследвана само и единствено версията за тяхното участие в убийството. “Дори тази версия да е била най-вероятната и най-възможната действията, които органите на СДВР са предприели за нейното потвърждаване са в грубо нарушение на елементарните принципи на правовата държава. Съдът има предвид провеждането на т. нар. полифизиографско изследване от Института по психология на МВР и значението, което оперативните работници са придали на резултатите от него – след това изследване са “забравени” всички други възможни следи и версии”, се казва в мотивите.
Освен всичко друго, той посочва и че без да са били привлечени като обвиняеми двама от подсъдимите са били задържани без възможност да бъдат защитавани от адвокат повече от 12 часа, като през това време двамата са били разделени и не им е давана храна. Съдът не може да пренебрегне и обстоятелството, че укриването на информация от органите на МВР по делото продължи и след образуването на настоящето съдебно производство, като едва на 20.11.2007г. стана ясно, че е извършено и полиграфско изследване на Орлин Аврамов, което по несъмнен начин за психолозите от МВР е изключило неговото участие в убийството.
Разследването се е съсредоточило върху подсъдимите двама от подсъдимите и са изпуснати всички останали. Съдът коментира остро и картинното и художествено описание на убийството, сторено в обвинителния акт. За описания там механизъм на извършване на убийството, изложен от прокуратурата са липсвали доказателства още на досъдебното производство. Владимир Астраджиев коментира и “очевидното нежелание да се разследва убийството в периода след 01.03.2000г. до 04.12.2000 г.”.
Какво казва Пламен Калайджиев:
„Винаги съм вярвал на съда, за разлика от прокуратурата и следствието. Затова навремето доброволно се върнах от Великобритания, изкарах година и половина – две по арестите”;
„Убийството няма нищо общо с нашето заминаване (с бившата му съпруга Димитринка – б. р.) за Англия. Стоях без работа и съпругата ми беше без работа. Наши приятели работеха в Англия. Чухме се по телефона. Те казаха, че има възможност там да се работи. Заминахме през май 2000 г. на екскурзия. Аз останах там, беше ми осигурена работа, а съпругата ми се върна тука. Остана сама. После обаче се случиха доста неприятни неща с нея. Физическа саморазправа, за която не искам да говоря (По-рано Калайджиева твърдеше, че е била заплашвана и дори бита след първия разпит в София още преди да й бъде повдигнато обвинение). По мое лично настояване през септември тя си извади нова виза, дойде в Англия и останахме там.
През есента на 2001 г. брат ми ми се обади по телефона и каза, че сме обвинени в убийство и ни издирват с Интерпол. Аз по собствено желание с момчето, с което бяхме в Англия, запалихме автомобила и тръгнахме към България. Единственото, за което съжалявам, е, че ме хванаха между Словакия и Унгария и не можах да си дойда директно. Наложи се 3 месеца да изкарам в ареста в Словакия, докато уважат молбата за екстрадиция”;
„Никога не сме отричали, че сме били в дома на Надя на 26 февруари (прокуратурата твърди, че в този ден, към 17,30 ч, адвокатката е нападната и убита. Трупът й е намерен на 28 февруари – бел.ред.) Бяхме там около 13 ч. Друг е въпросът, че много хора се опитаха да изместят часовете. Но свидетелите изясниха всичко за наш късмет.
Аз имам някакво обяснение как се е появил мой фас там (в жилището в столичния кв. “Стрелбище – бел.ред.), но не мога да го кажа, защото няма как да го докажа”;

„Бях брокер на ценни книжа в Централна кооперативна банка. Но животът се обърна така, че станах фаянсаджия. Разбих си семейството. Животът ми се промени жестоко, но бях длъжен да изтърпя всичко. Това е било единственото, което ме е държало на повърхността. Не съм отмъстителен човек, но съм обиден на системата в държавата. Тя е виновна да се получават такива абсурди. В една нормална държава нито една прокуратура не би си позволила лукса да повдигне изобщо обвинение при такива доказателства, 12 г. да го поддържа с какви ли не методи”.

hard admin

*

Top