Убитият от робота на „Теклас“ щял да получава 350 лева заплата, за трудовия инцидент прокуратурата води разследване за „смърт по незнание“

Убитият от робота в „Теклас България” Еркан Халил щял да получи 350 лева заплата след първия месец от работата си във фабриката. Едва през месец май началникът му можело да прецени дали начинаещият пресовчик заслужава увеличение с 10 на сто на месечното възнаграждение.
Това разкриха колеги на трагично загиналия към 09.00 часа на 29 януари 45-годишен мъж, за който трудов инцидент първи 24rodopi.com писа. От фирмата мълчат за случая и отказват да коментират каква авария е принудила Еркан да влезе в клетката, където се намирала машината за пресоване на каучукови изделия.
Все още продължава проверката по случая, а подробности ще бъдат изнесени едва след като тя приключи, заяви директорът на Инспекцията по труда в Кърджали Юмер Юсеин.
Управителят на дружеството Метин Дениз отказа подробности преди да се произнесат компетентните институции, но коментира лаконично, че в предприятието са взети всички предохранителни мерки, което били установили и самите проверяващи институции.

От прокуратурата в Кърджали съобщиха, че е образувано досъдебно производство по чл. 123, ал. 1 за причиняване на смърт по незнание или небрежност. Предстои изготвянето на две експертизи – съдебно-медицинска и съдебно-техническа и едва тогава прокуратурата ще може да се произнесе за причините за смъртта на 45-годишния Еркан Халил. „Еркан постъпи на работа на 10 януари. Беше се върнал от гурбет в Испания. Роботът го уби на място. Имаше страшно много кръв. Издъхна на място. Колегата е искал е да види защо е спряла машината и преминал в забранено пространство. Беше от района на Стремци, но живееше в града. Имаше жилище във „Възрожденци“, поясниха работници от първа смяна във фабриката, постъпили на работа в 6 часа, които са станали свидетели на злополучния трудов инцидент.

Нещастният случай е по вина на работника – това заявили пред трудовите инспектори и полицаите от ръководството на фабриката. Към 09.00 часа машината за пресоване на маркучи, на която той работел, внезапно спряла. Същата е оградена с предпазна мрежа и в работен цикъл, никой в никакъв случай не бива да влиза в ограденото пространство. Той обаче влязъл вътре и затворил вратичката след себе си, при което се задействал сензор и роботът го ударил фатално в главата.

„Ако не беше затворил вратичката, машината нямаше да тръгне“, категорични са колегите на загиналия от цеха за пресоване на маркучи.
Работникът не е поискал разрешение от ръководството да ремонтира машината, каквото е изричното условие в инструктажа за работа с машината и  безопасност на труда , твърдят от ръководството на „Теклас-България” пред трудовите инспектори. На клетката имало и поставени забранителни табели, на които изрично било посочено, че вътре не се влиза в работен режим на машината.
Към момента във фабриката край Кърджали работят около 500 души от региона и се очаква с изграждането на третия завод работните места да бъдат над 700, това обяви директорът на дружеството инж. Метин Дениз по време на Деня на отворените врати през октомври м. г. По думите му компанията всяка седмица изнася по 10 ТИР-а с готова продукция за 200 завода на водещи автомобилни марки в Европа, Америка и Китай.
Фирма „Теклас-България” е регистрирана през 2004 г. Производството на каучукови изделия започва през септември 2006 г., след завършването и строежа на първата фабрика край Кърджали. Пазарната й оценка възлиза на 21 млн.лева.
„Теклас-България”работи изцяло за износ. Първата експедиция на продукция е направена за „Фолксваген Груп”. Днес се произвежда за заводите на „Фолксваген”, „Ауди”, „Шкода”,СЕАТ,”Сааб”, „Опел”, „Шевролет”. Фирмата има сключени договори за работа с „Рено” и „Фиат”.

.

hard admin

*

Top