Уби човек на пътя, скри се – няма да лежи в затвора

Лишиха го от правоуправление за 2 години и 6 месеца
Шофьорът, който уби човек на пътя в село Пенево и избяга от местопроизшествието, получи условна присъда. 44-годишният Д. С. К. няма да шофира в следващите 2 години и 6 месеца, но няма и да влезе в затвора.
47-годишен мъж бе открит мъртъв на 8 ноември 2012 година в село Пенево. Трупът бе намерен към 22.30 часа от млад мъж. При извършения оглед на място не бяха открити следи от насилствена смърт.
Заключението на съдебния лекар след аутопсията обаче е, че мъжът е бил прегазен от автомобил. При организираните издирвателни действия криминалисти от РУП-Кърджали са открили “БМВ”, собственост на Д.С.
Д. С. К., женен, осъждан, с основно образование, е признат за виновен в това, че на 8 ноември 2012 година в село Пенево, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „БМВ” модел „318ТДС”, нарушил правилата за движение: – чл. 20, ал. 1 от ЗДП като не контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлявал и чл. 20, ал. 2 от ЗДП – при избиране на скоростта на движение не се е съобразил с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост, с характера и интензивността на движение, за да бъде в състояние да спре при всяко непредвидено препятствие, да намали скоростта и в случай на нужда да спре, когато възникне опасност за движението; – чл. 21, ал. 1 от ЗДП – като е избирал скоростта на движение на пътното превозно средство в населено място е превишил разрешената скорост до 50 км./ч., като е управлявал превозното средство с несъобразена скорост от 53 км./ч.; – чл. 116 и чл. 5, ал. 2, т. 1 от ЗДП, задължаващи го да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците, и по непредпазливост причинил смърт на Й. Й. Й. от село Бленика, като е избягал от местопроизшествието”.
Окръжният съд в Кърджали осъжда Д. С. К. на наказание “лишаване от свобода” за срок от две години, като го признава за невиновен в това, да е извършил деянието в пияно състояние.
Изпълнението на така наложеното наказание „лишаване от свобода” се отлага за срок от три години. На Д. С. К. е наложено и наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от две години и шест месеца.
Той трябва да заплати и направените по делото разноски в размер на 2077 лева и 82 стотинки.
Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив в петнадесетдневен срок.
hard admin

*

Top