Уволняват двама от НСО заради нападението над Доган, Енимехмедов бил помислен за делегат

Двама души от Национална служба „Охрана” (НСО) ще бъдат уволнени заради нападението над Ахмед Доган по време на конференцията на ДПС в събота. Единият освободен ще бъде полковник Георги Райков – началник на авангарда, който отговаряше за цялостната сигурност по време на събитието в НДК. Той потвърди пред телевизията, че в сряда вечерта е получил заповедта за уволнението си, но обеща да го коментира след консултация с адвокат.
Другият кадър на службата, който трябва да напусне поста си, е шефът на екипа, охраняващ Доган – Георги Занев.

Служителите на НСО, които са уволнени заради инцидента с Ахмед Доган, са началникът на екипа, охраняващ Доган, и началникът на авангарда. Това потвърди пред журналисти началникът на службата ген. Тодор Коджейков.

Той обяви резултатите от вътрешната проверка в службата. Комисията, осъществяваща проверката, е оглавена от полк. Калин Иванов, заместник-началник на НСО. На пресконференцията присъстваше и съветникът на президента Цветлин Йовчев.
“Броят на охранителите е бил достатъчен. Началникът на охраната е разположил хората си по неправилен начин. Оставен е неосигурен подход към трибуната”, съобщи Коджейков.
Той обясни структурата на охраната при подобни мероприятия. Първият кръг е личната охрана. Тя се разполага така, че да може да реагира във всяка ситуация. Вторият кръг е авангардът – хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице. Те не трябва да допуснат никой да премине през тях. Когато това се случи, те трябва да уведомят охраната, да може тя да реагира навреме.
“Началникът на охраната не е направил нужното да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да може да се неутрализира нападателят”, каза шефът на НСО и добави, че началникът на авангарда също носи своята отговорност.
След инцидента, според Коджейков, служителите са действали адекватно. След това всички мерки са били взети от НСО и МВР, за да протече мероприятието нормално.
Комисията налага дисциплинарни наказания по Закона за отбраната и въоръжените сили на началника на екипа за охрана и на началника на авангарда. Те са уволнени. Останалите отговорни са с дисциплинарни наказания – свалени са от екипа. Наказанията ще бъдат определени по степен на виновност.
На 10 януари НСО е получила писмо от ДПС за конференцията. Вътрешната охрана и постъпите били отговорност на фирма “Крон”. НСО била помолена да осигури охрана “по компетентност”. Установен е и контакт с МВР.
Авангардите се определят със заповеди, заведени по надлежен ред. “Служителите на НСО не отиват на улибата безнадзорно, безхаберно”, каза Коджейков и показа заповедите.
Октай Енимехмедов е бил помислен за обикновен делегат. След като е изскочил на сцената, вече всеки служител действа по преценка според ситуацията. “По-важното е, че не е трябвало да се допуска това лице да стигне до там. Това е най-важното. Тогава нямаше да го има този случай”.
Ще има промени в охраната на Ахмед Доган. Това е нормално с оглед на инцидента, каза генералът.

.

hard admin

*

Top