„Ужилването“ на здравната каса с 21 730 лева станало в Крумовград, зъболекари-„писари“ си докарват по 7 бона на месец

Зъболекарят, който си е докарвал едни от най-високите месечни доходи в Източните Родопи, чрез фалшифицирани на документи, работи на територията на община Крумовград, разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени източници.
Както вече писахме, Икономическа полиция в ОД на МВР-Кърджали е изпратила материали в прокуратурата за нанесени щети в размер на 21 730 лв. на Регионалната здравноосигурителна каса. Полицаите установили, че стоматолог е представял неистински данни за извършени услуги на пациенти и неправомерно е получил цитираната сума, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.
Всъщност, разкритието е направено от служителите на Здравната каса в Кърджали, които в последните месеци наблюдавали „активната” дейност на стоматолога, от която ставало ясно, че той работи доста над предела на човешките възможности, а в община Крумовград живеят хората с най-развалените зъби в България.
Стоматологът не се е спрял и в следващия месец и за пореден път драстично вдигнал броя на „извършените” манипулации.  Предал си традиционно флашката с данните в Здравната каса и служителите били шокирани от данните.
„В рамките на работен ден един зъболекар може да извършва процедури по Здравната каса не повече от 360 минути. Това са 6 часа. Ако в месеца има 21 работни дни, тези минути са 7 560. Ако са 22 дни, минутите са повече. Правилата са ясни: за вадене на зъб са отделят 22 минути, за преглед – 15 минути, за пломба – 26, за лечение на пулпит – 39, за лечение на постоянен зъб – 141 минути и т. н. Изчислено е, че за 22 работни дни един стоматолог може да направи 304 пломби и нищо друго. Най-много документни манипулации се правят с вадене на зъби. Максимумът, който може да се декларира пред здравната каса, са 360 извадени зъба, но ако не са извършени други неща. Сметките са елементарни и пада голямо писане, вместо реално лечение на зъби. Зъболекарят вкарва данните на своя компютър, но същите трябва да се впишат и в здравните книжки на пациентите и то с принтирано копие от това, което е описано от стоматолога. Именно част от тези здравни книжки са били проверени от служителите на Икономическа полиция, имало и разпитани, които са доказали, че никога не нито са им вадени зъби, нито са им правени пломби. Обикновено стоматолозите не изпускат хора с болни зъби, които не са здравно осигурени, но в случая се оказва точно обратното – в практиката в Крумовград с предимство били здравно осигурените”, разкри за 24rodopi.com запознат с аферата.
Някои от зъболекарите-„писари” в Кърджалийско си докарват между 5 и 7 хиляди лева на месец.
Измами се правят и в Ардино!? Как се води битка за здравните книжки – четете по-късно тук

—————————————————————–
Усети спортния дух на Issey Miyake L’eau D’issey SPORT само за 30лв

hard admin

*

Top