Университети от Франция, Белгия и Канада чакат 11 ботевци

Вратите на европейските университети отвориха широко врати за още единадесет момичета и момчета от Езиковата гимназия в Кърджали. Те издържаха най-сериозното външно оценяване по чужд език-придобиването на френска езикова диплома DELF- DALF ниво B1/B2 според Европейската езикова рамка.
След успешното справяне с няколко компонента на писмения изпит и успешно презентиране на теми, изтеглени в момента на устното събеседване с изпитната комисия в Стара Загора, десетокласниците Гюлджан Ибрям, Георги Карев, Ния Чавдарова, Криста Колева, Айсун Мурад се представиха отлично и получиха оценки, които им дават правото на доживотна езикова диплома. Същият успех постигнаха и единадесетокласниците Емине Рашид, Виктория Янкова и Веселина Тонкова.
Мелис Мехмед и Айше Исмаил отпиха от чашата на успеха като придобиха езикови дипломи ниво – В2, с което постижение могат да се реализират като студенти в специалностите архитектура и медицина както във Франция, така и в Белгия и Канада.
Дванадесетокласникът Юмит Идриз получи своята френска езикова диплома преди българското си свидетелство за зрелост. Той също сподели удовлетворението от положения труд и изказа признанието за отзивчивостта на всички преподаватели по и на френски език в ГПЧЕ „Христо Ботев”.
Франкофоните в Кърджали получиха и друга висока оценка и признание за възможностите си. Двама ученици от Езиковата участваха на Националната олимпиада по френски език. Престижният форум, на който сили премериха стоте най-добри в страната, се проведе в старопрестолния град Велико Търново. Десетокласничката Ния Чавдарова и Мелис Мехмед от 11 клас се надпреварваха със свои връстници от цялата страна и според личната им преценка са се справили успешно с трудната френска граматика, лексика и правопис.

След тежките изпити и олимпиади на регионално и национално ниво идва заслужено и празникът Франкофония. Типично по френски, с аристократизъм и финес, възпитаниците на френскоговорящата общност в Езиковата гимназия подготвят много изненади през целия месец март.

hard admin

*

Top