Уникален случай: Жена ражда 3 дни на село, карат я с каруца до болницата в Кърджали

Известният акушер-гинеколог професор Тотю Пиперков получи наградата на Пловдивската лекарска колегия по случай Деня на здравето 7 април. 86-годишният професор Пиперков е ръководил 20 години АГ клиниката в УМБАЛ “Свети Георги” (тогава ВМИ), пише „Марица”.

Бях на 27 години, току-що завършил специализацията си по акушерство, в Кърджали. Беше петък, а в петък аз се прибирах в Пловдив при семейството, връща годините назад професор Пиперков към случая, който никога няма да забрави. Бях си приготвил багажа, когато пред дома ми спря една талига. От нея свалиха момиче с фуста, българо-мохамеданка. Мъжът, който придружавал момичето, рекъл: Докторе, от три дни ражда и не може да роди. Ама тя бременна ли е, питам. Щото ръстът є най-много метър и 30. Приличаше ми на човек, прекарал рахит. И действително размерите на таза бяха типични, спомня си професор Пиперков.

Оказа се, че жената почнала да ражда седалищно. Като вдигна фустата, гледам крачетата излизат навън, а главата се задържа над входа на таза. Много се смутих и повиках хирурга на отделението. Неговото мнение беше, че трябва да отворим корема, да отрежем главата на детето и да извадим трупчето надолу. Обаче аз почвам да мисля: плодът три дни е седял там. Инфекция на кухината на матката е безспорна. В ония години не разполагахме с мощни антибиотици. Казах на хирурга, че ако пита мен, рискът за живота на тази жена е много голям при такава интервенция. Запознат съм, казвам, теоретично с перфорация на главата. То обаче е много сложно. Аз никога не съм го правил, но ще опитам, разказва професорът сладкодумец. И продължава да описва историята, която продължава доста неприятно и кърваво за масовия читател, но завършва благополучно за родилката.

hard admin

*

Top