Условни присъди за тежката катастрофа с ТИР-а по пътя към Маказа

Условни присъди наложи Окръжният съд в Кърджали на двамата виновни за катастрофата, станала миналата година на входа на Кърджали, при която загина 48-годишна жена.

Назмие С. от  Чорбаджийско почина, 35-годишна бе тежко ранена, а 49-годишен мъж  се отърва с контузни рани след катастрофата, станала  на 7 август – вторник, в 21.50 часа по пътя от Кърджали за Момчилград. Заради предстоящото отваряне на Маказа, тази отсечка е била в ремонт в същия период.

Водачът на влекач “ДАФ” М.А./46/ извършва завиване в обратна посока, не пропуснал насрещно движещ се “Мерцедес”, управляван от Назмие Х. и леката кола се блъснала в задната гума на прикачено към влекача ремарке. И тримата пострадали са от лекия автомобил –  на място е загинала пътничка, с тежки наранявания е водачката на колата, която е настанена в отделението за интензивно лечения, в болницата под наблюдение е и още един пътник. Алкохолната проба на шофьора на ТИР-а е отрицателна.

Съдът в Кърджали признава за виновен  шофьора на влекача, който нарушил правилата за движение  при завиване в обратна посока. Предизвикал  катастрофата и по непредпазливост съпричинил смъртта на Назмие С. и средна телесна повреда на   жената, управлявала леката кола. Той направил всичко, зависещо от него за оказване помощ на пострадалите. Магистратите му налагат наказание “Лишаване от свобода” за 2 години , като изпълнението му се отлага за срок от 3 години.  Лишен е от право да управлява автомобил за година и половина.

Жената, управлявала  лекия автомобил, е призната за виновна за това, че нарушила правилата за движение, като  не се съобразила със състоянието на пътя и интензивността на движението,  както и условията  на видимост.  При максимална разрешена скорост от 50 км/ч., тя е  шофирала със  62,7 км/ч., и предизвикала  катастрофата,  съпричинила смъртта на Назмие С. Наказанието за нея е “лишаване от свобода” за година  и шест месеца, отложено за срок от 3  години.  Лишена е  от правото да управлява автомобил за срок от година.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативния съд  в Пловдив в петнадесетдневен срок.

 

На снимката: Мястото на инцидента, ден след катастрофата

hard admin

*

Top