Успехът на земляците: Министър Николина Ангелкова е ученичка на бившия депутат Ремзи Осман

Бившият депутат Ремзи Осман, бившият министър-председател Филип Димитров и президентът Росен Плевнелиев – това са тримата политици, на които министър Николина Ангелкова ще е благодарна цял живот.
Чернооченецът Ремзи Осман е може би с основен дял за израстването на кърджалийката. Той я назначава в екипа си, когато е от най-силните в ДПС и един от най-големите транспортни експерти в Народното събрание. Именно Ремзи Осман съветва Ангелкова да търси реализация в политиката. Днес той се гордее с ученичката си, но едва ли е допускал, че съветничката му по транспорт ще се издигне до служебен министър на транспорта.
„В крайна сметка и двамата отчитат, че успехът се дължи на това, че преди години един кърджалиец е помогнал на една кърджалийка. Може би трябва да се вземе за пример. Колегата Осман е видял някаква дарба на Ангелкова, желание за реализация, й и подал ръка. Тя пък е надминала учителя си”, коментира пред 24rodopi.com коментира настоящ народен представител.
Бившият премиер Филип Димитров пък урежда прехвърлянето на Николина от университета край морето в УНСС – София. Помага й в професионалната реализация в столицата и пътувания в чужбина.
Големият трамплин обаче се казва Росен Плевнелиев, още докато е строителен министър и кърджалийката е в екипа й.
Днес Ангелкова гостува на родния си град като министър на туризма.
24rodopi.com
Това казва за себе си Николина Ангелкова:
Николина Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г. Магистър по право от Университета за национално и световно стопанство, който е завършила с грамота за отличен успех през 2003 г. През 2010 г. е завършила програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения” в Harvard Business School, Бостън, САЩ.

Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Специализирала е и „Фирмено управление” в Института за следдипломна квалификация на УНСС.

От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.
В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт”, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България” ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД” (2009-2010 г.).
През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.
Председателства Българо-румънската комисия за транспорт по вътрешните водни пътища и свързаността на общия българо-румънски регион по река Дунав. До момента е била съветник по европейско регионално сътрудничество на президента на Република България Росен Плевнелиев.
През март 2014 г. е избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 г. Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.
Служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.
Това пише за нея вестник „Десант”, свързан с Патриотичния фронт:

Николина Панайотова-Ангелкова е родена в Крумовград, но е израснала в Кърджали, в крайния квартал „Гледка”. Местните хора свързват стремителното й развитие в кариерата с дебелия портфейл на баща й Панайот Панайотов – мастит строителен предприемач.

Фирмата му „Графит комерс” ООД се занимава със строителство, ремонт и реконструкция на пътища, промишлени и жилищни сгради, пътни съоръжения, ВиК инсталации, изграждане на ниска инфраструктура и т. н. Лидер в изпълнението на обществени поръчки – особено по време на мандата на ГЕРБ, когато щерката беше зам.-министър на регионалното развитие, Панайотов няколко пъти блокира сметките на Община Кърджали заради неразплатени дейности, последния път за 300 000 лева, твърдят от администрацията.
През 2011 г. Панайотова-Ангелкова бе назначена от предишния строителен министър и сега президент Росен Плевнелиев в УС на Агенция „Пътна инфраструктура”. Което отваря още по-широко вратата към обществените поръчки за таткото. Тогава седмичникът „168 часа” предупреди, че в АПИ е на път да избухне нова афера от типа „Батко и братко”, тъй като голяма част от договорите за строителство и ремонти на пътища, с каквото се занимава фирмата на бащата, се възлагат именно от АПИ, в чиято управа е дъщерята.
Успешният бизнес на въпросната фирма обаче се свързва и с протекциите на ДПС, датиращи от времето преди бурното служебно израстване на Панайотова. Години наред под крилото на ексдепутата Ремзи Осман „Графит комерс” обсебваше всевъзможните обществени поръчки за ремонти на пътища, на водопроводи и канализации в региона.
И не е за учудване, че в момичето от квартал „Гледка” са инвестирани луди пари за образование. Поне професионалният й път изглежда впечатляващо. В автобиографията си прясно назначената транспортна министърка е посочила, че е завършила Харвардския университет. Журналистката Велислава Дърева обаче заяви по една телевизия, че Панайотова-Ангелкова не е възпитаник на Харвард, а е била на двуседмичен курс там срещу такса от 10-20 хиляди долара.
В Кърджали си спомнят и доста комична ситуация с участието на новоизлюпената служебна министърка. По време на церемонията за първата копка на втората отсечка на пътя за Гърция през Маказа премиерът Бойко Борисов отказа да извърши ритуала и разпореди други да се справят с него. Една от хваналите лопатата бе Николина Панайотова.
hard admin

*

Top