Утре е ден на траур в Крумовград

Утре е ден на траур в Крумовград, един от задържаните пробвал самоубийство

Утре е ден на траур в община Крумовград, в памет на трите загинали при взрив в детски дом момчета, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

Преди минути стана ясно, че един от четиримата задържани е направил опит за самоубийство и е бил приет в кърджалийската болница с прободна рана. От снощи в градчето са социалният министър Тотю Младенов, зам.-министър Валентина Симеонова и директорът на Дирекцията за закрила на детето Надя Шабани. Двамата психолози от Александровска болница в София в момента са при децата в Комплекса за социални грижи и полагат усилия да ги изведат от шока. Кметът на община Себихан Мехмед е издал заповед за назначаването на Галя Карапашова като временно-изпълняващата длъжността директор на комплекса. Титулярът Светослав Дайов е задържан от снощи за 24 часа, но със сигурност мярката му ще бъде продължена с още 72 часа, заради разследването, което според окръжния прокурор Светозар Лазаров върви по чл.123 от НК, за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.
Сред арестуваните са и двама възпитатели, както и огнярът Хамди, същият който опитал да се самоубие. Той бил в приятелски отношения с трите момчета приживе, които често му помагали и той им плащал дребни суми. Днес министър Младенов отново в Крумовград настоя кметовете на селища, в които подобни социални домове, да затегнат контрола и пропускателния режим. Кметът Себихан Мехмед подчерта, че "няма охрана, защото това е Комплекс за социални услуги, не за Дом за деца и юноши". "Заведението е със статут, който е близък до семейния, а в този случай няма охранители. По методиката, пусната от МТСП няма такъв щат, вероятно има пропуск по самия правилник за вътрешен ред", каза още Мехмед. Юристи поясниха, че по силата на ал.3, от чл.123 на НК, ако деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи – затвор от 5 до 15 години. /БГНЕС

Спасов

*

Top