Ученик издирва песни от родното си село – записва и пее

Момчилградчанин взе сребърен медал в музикалния фестивал „Пиленце пее”, който се проведе в София. Филип Синапов успя да впечатли компетентното жури по време на културната проява, която е посветена на уникалната, незабравима певица Надка Караджова и се организира по инициатива на нейната дъщеря Светла Караджова.
Филип пее от 4-годишна възраст и в момента е десетокласник в Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка”. Той изпълнява песни от родопската фолклорна област и с ентусиазъм издирва и записва автентични песни от неговото село Гърнати, Неделинско.
Това бе едно от многото отличия за Филип, който изучава народно пеене като факултативна дисциплина, а основната му специалност е кавал.
„Ето това е начинът стари и позабравени песни да достигнат до повече хора и да се съхрани уникалното българско фолклорно богатство. Това е и мисията на НУФИ „Широка лъка”, на учителите, които предават любовта си към българския музикален и танцов фолклор на талантливите, родолюбиви ученици”, категорични са от родопското школо.
Всеки, който желае да чуе изпълнения на учениците от НУФИ „Широка лъка”, да се наслади на техния талант, да види красотата на българските фолклорни костюми от различните фолклорни области, може да посети концертите, които подготвят младите таланти. Те са насрочени за 18 декември в Смолян, 19 декември в Тополовград, 20 декември в Широка лъка.
hard admin

*

Top