Учениците ни превзеха Рим: Ботевци и славейковци се поклониха на гроба на Константин Кирил Философ

Особено доволни и щастливи от двуседмично пребиваване в Италия се завърнаха 20 възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев”-Кърджали и четирима техни преподаватели. Посещението бе организирано в рамките на проект за двустранно училищно партньорство Коменски. В него участваха представители от паралелките, изучаващи италиански език от випуск 10 и 11 клас, които още от миналата учебна година работят по проект „Млади екскурзоводи” – междукултурния обмен и изучаването на чужди езици – възможност за европейска интеграция на учениците”. Дейностите по проекта са съсредоточени върху обмена на информация между партньорите за разкриване на културното и историческото наследство на страните-участнички. Учениците се запознават с известни забележителности в регионите, в които живеят и след това използвайки уменията си по английски и италиански език се учат да разказват за тях на своите гости от чужбина. По този начин учениците от училищата-партньори развиват допълнително своите социални и чуждоезиковите компетентности. Младите ботевци гостуваха на своите партньори от училището по изкуства „Никола де Гуардиагреле” от град Киети, Италия. Визитата бе организирана в отговор на посещение на италианските ученици в Кърджали през май 2012 година. Преодолели езиковата бариера, младите кърджалийци, изучаващи италиански език, бяха щастливи да се срещнат със своите стари приятели и да се запознаят отблизо с културата и традициите на Италия.
Незабравими за всички ще останат десетте дни, изпълнени с инициативи и разходки из град Киети и неговите околности. Пребивавайки в домовете на италианските ученици, възпитаниците на езиковата гимназия успяха да приложат овладените знания по италиански език в обикновени житейски ситуации и да се запознаят отблизо с бита, нравите и обичаите на своите домакини.
Понеже както казват, всички пътища водят към Рим, точно в центъра му, на плошад Навона, се срещнаха изненадващо със свои съграждани и връстници от СОУ „П.Р.Славейков”. И естествено, като всички българи се поклониха на гроба на създателя на славянската азбука – Св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сен Клементе”, за когото разказаха подробно и на своите италиански приятели.

hard admin

*

Top