Ученици от Разград поведоха протеста. В сряда ще протестираме от ново

Ученици от Разград поведоха шествието срещу монополите. Любомир Любенов е абитуриент в Икономическата гимназия, а Валентин Иванов и Ерджан Сефер са 11-класници от Техническата гимназия в града.

Трите момчета обясниха, че след като никой не се ангажирал с организацията на протести в Лудогорието, те решили, че градът не трябва да остава встрани от всеобщото недоволство. Вчера представили града и на събирането на инициативните комитети в Сливен.

На призива на младежите във Фейсбук се отзоваха близо 1000 разградчани, двойно повече от миналата неделя, когато организаторите бяха други. Цялата разградска полиция бе по маршрута на шествието, то обаче имаше и собстевна охрана – млади момчета със зелени елеци и ленти.

Протестиращите се пръсъединиха към исканията на инициативните комитети, като основен акцент освен политическите коментари и цената на тока, бе и цената на водата, която в Разград е сред най-скъпите в страната, от 1 април ще е близо 3 лева за кубик. Шествието започна от площада пред „Енерго Про”, премина през целия град с възгласи: „Евтин ток”, „Вън монополите от България”, „Българи юнаци”, „Мафия”, по част от пътя си протестиращите запяха националния химн.

Следващият протест в Разград ще е в сряда в 17,00 ч. – уговориха се хората, той ще е пред „Водоснаблдяване Дунав”, ще се иска среща с ръководството на дружеството, за да обясни защо водата в града е толкова скъпа.

Тримата млади лидери на протеста в Разград на два пъти овладяха обстановката след обвинения към полицията от един от ораторите и викове от участник в шествието с националистически призиви. „И българи, и турци, плащаме скъп ток и вода” – обясниха Любомир, Валентин и Ерджан.

Политици сред протестиращите нямаше, освен двама общински съветници – от БСП и СДС, настоящ съветник от ГЕРБ пък снимаше протеста отдалеч.

hard admin

*

Top