Ученици събират пари за лечението на любимата си учителка

Над 20 000 лева са събрани за лечението на учителката по история Христина Стайкова. Най-активни са учениците от СОУ “П. Р. Славейков” и рапърът Тариката. Бизнесмен от Кърджали дари 1 000 евро за първото пътуване на Стайкова до клиниката в Истанбул.
Кампанията продължава. Парите са необходими за химиотерапия на онкологично болната учителка. 10 930 евро трябват, за да се проведат четири курса химиотерапия през 21 дни. Христина вече е в истанбулската болница Аджъбадем, където се провежда лечението. Турските лекари ще се опитат да ограничат метастазите с нови модерни лекарства, за да може да се направят и операции, с които да ги отстранят окончателно.
Очаква се Христина да се завърне за концерта, който подготвят за нея колеги и приятели. Той ще се състои на 20 декември, петък в Дома на културата. В него ще участват ReletoqBig Sha a.k.a. Мишо Шамара, Константинов а.к.а. Tarikata и др. Идеята за концерта е на Тариката.
Децата от “Славейков” приготвят билети по два лева за благотворителния концерт. Самата Христина е възпитаник на “Славейков” и това кара ученици и преподаватели да бъдат още по-настойчиви в опитите да помогнат за лечението й.
Христина се бори вече пета година с онкологичното заболяване. Откриват й рак на гърдата през юни 2008 г. За съжаление в българските болници не могат да установят всички метастази. Това става в Турция.
Христина Стайкова е едва на 31 години. Съдбата не е благосклонна към нея. Тя сама отглежда двете си дъщери, след като остава вдовица. Тя обаче се бори с дух с коварната болест. Въпреки трудностите запазва лъчезарната си усмивка и приветливо отношение към колеги, приятели и ученици, споделя нейната колежка Божидара Ангелова. Тя първа призова кърджалийци за помощ. Ето какво написа Божидара за Христина:
“Много са нейните преживелици, но на кратко могат да бъдат разказани така: През юни 2008 г. тя разбира, че има рак на гърдата. Точно тогава гледа и болната си майка, която е със същата диагноза. Ден преди операцията Хриси погребва майка си и постъпва в болница за частична операция, при която е отстранен туморът. След 5 дни се налага втора операция, но вече за премахване на лимфните възли и отстраняване на гърдата. И това е само началото на борбата й с коварната болест. Следват дълги месеци на лечение, химиотерапии, прегледи, изследвания. През септември 2011 г. тя получава силни болки в гърба и започват да я измъчват непрестанна кашлица и задушаване. Тогава лекарите откриват канцероматозен плеврален излив, който е предизвикан от множество метастази по плеврата. Отново следва масивна химиотерапия. При последвали прегледи през 2012 г. се установяват показания за метастази в черен дроб, бели дробове, бъбреци, ребра, прешлени на гръбначен стълб”.
Според друг колега на Христина – Димитър Димов, има голяма надежда тя да се пребори с болестта. Всички колеги и нейни възпитаници са се включили в акцията по събиране на средства. Дори в Лондон нейни приятели са подхванали кампания в подкрепа на кърджалийката.
 
Банковата сметка на която се събират дарения е:
BG 60 BPBI 79351054497601;
BIC-BPBIBGSF

Христина Кирилова Стайкова

hard admin

*

Top