Училището на Багдасаров може да излезе в принудителна ваканция! СОУ „П. Р. Славейков“ е с орязан бюджет

В принудителна ваканция може да излезе най-голямото училище в Кърджали – СОУ „П. Р. Славейков”, което в последните години беше успешно ръководено от народния представител Милко Багдасаров. Предупреждението отправи самият Багдасаров, който днес ще поиска от министрите на образованието и на финансите спешна намеса. Проблем с недостига на пари имало още в 4 кърджалийски училища.
“За 30 години съществуване “Училището за шампиони” в Кърджали се е сблъсквало с всякакви проблеми, които са били решавани успешно. Сега също ще намерим решение. Още повече, че най-добрият училищен директор в парламента е Милко Багдасаров”, коментираха пред 24rodopi.com преподаватели от СОУ “Славейков”.
„Редица училища в общини извън София, Пловдив, Варна и Бургас са с орязани бюджети и има опасност от принудителна ваканция за два месеца в края на годината”, твърди депутатът от Кърджали Милко Багдасаров, цитиран от столични медии. Темата ще бъде поставена много остро днес на семинара на левицата пред министрите на образованието проф. Анелия Клисарова и на финансите Петър Чобанов. „Трябва да търсим варианти съвместно с МФ за излизане от тази ситуация. Училище „Петко Рачов Славейков” в Кърджали, на което бях директор по-рано, е едно от тях. Отразяването на делегираните бюджети се отразява на всичко – или не трябва да има занятия за два месеца, или да се намалят учителските заплати и издръжката”, твърди депутатът.
На някои места парите били орязани с по 15-20%.
Според Багдасаров проблемът дошъл от неправилно тълкуване на постановлението за изпълнение на бюджета. Тази година дали повече пари на малките училища, за да си плащат тока и водата, но това не се случило за сметка на увеличение на стандарта за издръжката на един ученик, а за сметка на бюджетите на големите и средните училища. „От 22 училища в община Кърджали пет са потърпевши”, твърди Багдасаров. Досега той и колегите му два пъти сядали на една маса с финансистите на МФ и МОН, за да обсъждат проблема. „Сега ще се направи цялостен анализ и да се види как да се излезе от ситуацията”, каза Багдасаров.
Министър Анелия Клисарова твърди, че от 3000 училища, такъв проблем имало за около 50. Получила сигнали от четири общини, сред които са Кърджали, Сатовча, Годеч. Според нея кметовете неправилно прилагали постановлението. „Вратите на министерството са отворени. Няма да оставим училища без пари. Миналата година дофинансирахме за ток и вода с 9,4 млн. лв”, заяви министър Клисарова.
hard admin

*

Top